de Lagarde

Catastrophe S01: wervelwind van seks, liefde en vieze praatjes

  •  
17-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Catastrophe poster
Een hartverwarmende en eerlijke romkom met veertigers in de hoofdrol!
In de romantische sitcom Catastrophe ontmoeten de Ierse Sharon en Amerikaanse Rob elkaar in een bar. Waarna ze – verdeeld over zes dagen totdat Rob weer teruggaat naar de Verenigde Staten - een seksmarathon hebben. In Robs hotelkamer en daarbuiten. 32 dagen later belt Sharon Rob op met nieuws: ze is zwanger!
Catastrophe is bedacht en geschreven door Sharon Horgan ( Bojack Horseman , Game Night) en Rob Delaney (Deadpool 2), die ook tevens de hoofdrollen vertolken. (De twee kennen elkaar via Twitter!). Wat vernieuwend aan Catastrophe is, is dat de protagonisten geen tieners, twintigers of dertigers zijn, maar veertigers. Dit zorgt voor volwassenheid en de show ontwijkt hierdoor op charmante wijze de clichés die je vaak in romkomfilms en -series ziet. Er is geen ellenlange zoektocht naar ‘de ware’, ze proberen elkaar niet te veranderen en zijn (meestal) genadeloos eerlijk over alles. De twee weten wie zij zijn en weten dat ze elkaar niet gaan veranderen. En met elkaar gaan ze het onverwachte ouderschap aan. De liefde (en chemie) tussen de twee voelt echt en puur – ondanks dat het heel snel gaat.
Catastrophe ontving onder andere een Emmy-nominatie voor ‘Outstanding Writing for a Comedy Series’. Het heeft een vlot tempo, maar er is genoeg ruimte voor karakterontwikkeling, (vieze) humor, eerlijkheid, seks, liefde en drama. Ook slaagt het erin om op enorm treffende wijze emotionele verhaallijnen neer te zetten over onder andere cervicale dysplasie, downsyndroom en alcoholisme. En dat allemaal binnen 24 minuten, mét vieze (lees: seks) praatjes en grapjes. Ook is er een aangename bijrol voor Carrie Fisher als Robs moeder. Natuurlijk is haar geliefde hondje Gary ook te zien. Dit was haar laatste rol voor haar overlijden in 2016.
Qua tempo en humor doet Catastrophe soms denken aan This Close. Het lijkt wel alsof wanneer de bedenkers, schrijvers en acteurs van een serie dezelfde personen zijn, er veel opener, eerlijker en realistischer over seks, liefde en relaties wordt gepraat.
*Fun facts: Ryan Reynolds vroeg Rob Delaney persoonlijk voor Deadpool 2 na het zien van de serie, en Reese Witherspoon postte erover op Instagram.
Catastrophe S01, vanaf 17 juli bij BBC First
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!