Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Castle Rock S01E01-03: vol met knipogen naar het oeuvre van Stephen King

  •  
26-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
Castle Rock
Een zinsbegoochelende en nog niet altijd even spannende zoektocht naar duivelse krachten.
Het gefictionaliseerde dorpje Castle Rock, gesitueerd in de bosrijke Amerikaanse staat Maine, keert telkens weer terug in het oeuvre van horrorschrijver extraordinaire Stephen King. Verhalen als Cujo en Needful Things spelen zich af in de unheimische gemeenschap, en in It en Gerald’s Game wordt er expliciet verwezen naar het lommerrijke gehucht, waar naar verluidt zo’n 1500 mensen wonen. Je zou kunnen stellen dat de plek zelf inmiddels synoniem is aan de voedingsbodem voor nachtmerries. Gepensioneerd sheriff Alan Pangborn (Scott Glen) zegt in de tweede aflevering dit over de verdachten in zijn oude werkgebied: ‘Ze zeiden allemaal dat het niet hun schuld was, maar de schuld van deze vervloekte plek.’
Door wie of wat Castle Rock nu vervloekt is, zal in tien afleveringen uit de doeken worden gedaan. Het verhaal begint in 1991, wanneer Henry Deaver (André Holland uit Moonlight ) na elf dagen vermissing in de vrieskou, wordt gevonden door de eerdergenoemde Pangborn. De zwarte jongen uit het ‘leliewitte Maine’ werkt zich in het heden op tot een advocaat met een dubbelzinnige reputatie. Voordat hij door toedoen van een telefoontje van een gevangenisbewaarder terugkeert naar Castle Rock - waar hij al jaren niet is geweest - zijn we eerst getuige van de desastreus verlopen executie van zijn bejaarde cliënte in Texas.
6172.w1535.0.33f2825
In Castle Rock, waar de in cultureel oogpunt befaamde Shawshank-gevangenis ligt, heeft de gevangenisdirecteur (Terry O’Quinn uit Lost ) zelfmoord gepleegd. Die daad brengt een reeks merkwaardigheden aan het licht, gadegeslagen door bewaker Dennis Zalewski (Noel Fisher), die Deaver belt: er is in de krochten van het bouwwerk een kooi gevonden met daarin een jongeman (Bill Skarsgard, clown Pennywise in de It-film), die beweert Deaver te zijn. De nieuwe directrice Porter (door Ann Cusack) wil voorkomen dat deze onthulling opduikt in de media, en probeert de onverwachte vondst uit alle macht onder het tapijt te schuiven. Maar met de uiteindelijke rentree van Weaver lijkt dat een onmogelijke opgave.
6171.w1535.0.03f8571
Vanuit die hoedanigheid begint een zinsbegoochelende en nog niet altijd even spannende zoektocht naar duivelse krachten in Castle Rock. En hoewel de eerste aflevering door televisiecritici nog werd bekritiseerd vanwege een vermoeiende ‘trits aan verwijzingen naar Stephen Kings werk’, krijgt de horrorserie daardoor echt cachet. Ja, het stikt van de knipogen naar Misery, Stand By Me en The Shining – maar dat is toch heerlijk? Er is daarnaast ook nagedacht over het inhuren van de juiste regisseurs (die eerder werkten aan series als Legion , Fargo , en American Horror Story ) en een degelijk showrunner-duo: Sam Shaw en Dustin Thomason werkten beiden al aan Manhattan. De twee Stephen King-fans hebben naar hartelust gebruik gemaakt van alle monsterlijkheden uit de 40 jaar oude horrorcarrière van de mastodont.
Castle Rock is in Amerika vanaf 25 juli te zien op Hulu. De serie heeft in Nederland momenteel nog geen zender of VOD-aanbieder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!