de Lagarde

Brand New Cherry Flavor S01E01: heerlijk omineus en grotesk

  •  
13-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Brand New Cherry Flavor
Geslaagd horrordrama is een grote knipoog naar het werk van David Lynch en de genrefilm.
Het is een genre op zich: films die de duistere kant van Los Angeles tonen. Denk bijvoorbeeld aan Under the Silver Lake (2018), Mulholland Drive (2001), The Player (1992), The Long Goodbye (1973) en Kiss Kiss Bang Bang (2003). In de trailer van Brand New Cherry Flavor was al te zien dat scenaristen Nick Antosca en Lenore Zion zich hierdoor hebben laten inspireren. De pilotaflevering is dan ook rijk aan referenties aan het oeuvre van filmmakers als David Lynch en Robert Altman. Tegelijkertijd is Brand New Cherry Flavor nichetelevisie: althans, als je alle zijdelingse knipoogjes wilt begrijpen, dan moet je wel redelijk ingevoerd zijn in de filmgeschiedenis.
Maar ook voor leken heeft het horrordrama een en ander te bieden. Actrice Rosa Salazar speelt filmmaker Lisa Nova. Nova heeft al een korte film gemaakt en is net verkast naar Los Angeles, waar ze zoekt naar investeerders voor een thriller die haar doorbraak moet worden. Ze ontmoet filmproducent Lou Burke (Eric Lange), die onder de indruk is van Nova, die in potentie een ‘vrouwelijke Cronenberg of Verhoeven’ kan worden. Hoewel ook niets is wat het lijkt en na twintig minuten blijkt dat Los Angeles meer een slangenkuil is dan een oord waar al je dromen uitkomen. En dan is er nog iets met wraak.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Brand New Cherry Flavor
Het resultaat is heerlijk omineus, vervreemdend en grotesk. Hoewel Brand New Cherry Flavor bij vlagen ietsjes te veel leunt op iconische beelden uit het werk van meestercineasten. Denk bijvoorbeeld aan een kitten die geboren wordt uit Nova’s mond - een evidente verwijzing naar Lynch’ Eraserhead (1977). Maar misschien is de reeks wel gemaakt voor genreliefhebbers die snakken naar meer; die Under the Silver Lake wél leuk vonden; die zich afvragen wat voor mysteries Los Angeles nog meer te bieden heeft. En als kers op de taart krijgen we Catherine Keener voorgeschoteld als de bloeddorstige tattoo-artiest Boro, die Nova een gunst wil verlenen. Wat wil je nog meer?
Brand New Cherry Flavor S01, vanaf 13 augustus 2021 op Netflix
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!