de Lagarde

Borgen S01: Deens drama op hoog niveau

  •  
22-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Borgen
De bijna tien jaar oude televisieserie is nog steeds een aanrader.
Foto credits: Lumière
Er was eens een Deens politiek drama dat Borgen heette, en dat in navolging van The Killing (en erna zou The Bridge verschijnen en gloriëren) ook buiten de Deense landsgrenzen een succes werd. Het is al bijna tien jaar geleden dat Borgen verscheen, en het eerste seizoen is nu te zien bij NPO Start Plus.
De serie, vernoemd naar het kasteel waar de Deense parlementaire vergaderzaal in is gevestigd, draait om politica Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) die prompt de Deense premier wordt, en daarmee een hoop verantwoordelijkheden op haar bord krijgt. De makers verleggen in het drama ook regelmatig de focus naar televisiejournalist Katrine Fønsmark (Birgitte Hjort Sørensen), want Borgen is, zoals een politiek drama betaamt, een dans tussen de machthebbers en het journaille.
Borgen
Twee op de vijf Denen keken naar de perikelen rondom Nyborg. En BBC 4 maakte op een gegeven moment zelfs ruimte vrij in de programmering zodat men twee afleveringen na elkaar kon uitzenden. Zo gretig waren de Britten. Het is wel een ironische gewaarwording. In gesprek met de Britse krant The Observer vertelde een producent van Borgen in 2012 nog dat het drama 'te Deens was'. Maar het zijn juist de universele obstakels van het bedrijven van politiek die niet-Deense kijkers zouden aanspreken, zo bleek al snel.
En Angelsaksisch succes – Borgen werd ook goed bekeken in de Verenigde Staten – is nog steeds het hoogst haalbare in de televisiewereld. Want dat biedt kansen. Voor nog meer Deens kwaliteitsdrama. Waar de Denen in de jaren negentig grote successen boekten met de Dogma-beweging (zie bijvoorbeeld Festen, of het oeuvre van Lars von Trier), staan de laatste jaren in het teken van televisietriomfen. Ook geinig is dat Sidse Babett Knudsen, de hoofdrolspeler uit Borgen, nadien doorbrak buiten Denemarken. Bijvoorbeeld in Peter Stricklands zwoele mysterie getiteld The Duke of Burgundy (een echte aanrader) en in de HBO-serie Westworld (te zien bij Ziggo).
Borgen
Knudsens rechterhand in Borgen, Pilou Asbæk (hij speelt spindoctor Kasper Juul) zullen nieuwere kijkers overigens kennen als bruut Euron Greyjoy uit Game of Thrones. Zo veroveren de Denen langzaam maar zeker de (televisie)wereld.
Borgen S01-03, vanaf 22 juni 2020 op Netflix. Lees ook de recensie van het tweede seizoen en het derde seizoen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!