Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Bonus Family S02E01: familiedrama zonder durf

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Bonus Family
De dialogen en individuele verhaallijnen van de personages zijn kinderlijk en pathetisch.
Met de komst van baby Lo is de liefdesbetrekking tussen Lisa (Vera Vitali) en Patrik (Erik Johansson) definitief bezegeld, zo zou je denken. Maar in het tweede seizoen zien we hoe er gaandeweg scheuren ontstaan in het relationele firmament: de eerste aflevering begint met een spoedsessie bij de therapeut; de afgrond is nabij. Dan wordt er twee maanden teruggespoeld, toen alles nog pais en vree was, met een huwelijk aanstonds. De aankomende ceremonie wordt niet door iedereen met vreugde onthaald; zoontje Eddie (Frank Dorsin) ziet de echtverbintenis als een definitief en onomkeerbaar proces. Nu zal vaderlief Martin (Fredrik Hallgren) nooit meer samenzijn met moeder Lisa – het krijgen van een kind is schijnbaar geen obstakel.
6052.w2075.0.b023fcf
Hoop en wanhoop liggen in het Zweedse Bonus Family, net als in het echte leven, nogal dicht bij elkaar. In het familiedrama volgen kleine en grote catastrofes elkaar echter in rap tempo op, zoals de regels van het melodrama voorschrijven. Met als grootste hamvraag: wat ligt er ten grondslag aan het falende huwelijk van Lisa en Patrik? Wie daarop het antwoord wil weten, zal moeten blijven kijken. In dat opzicht is de structuur van het scenario geslaagd. De dialogen en individuele verhaallijnen van de personages zijn daarentegen kinderlijk en pathetisch. Bij het huwelijk hoort, zo lijkt scenarist Felix Herngren te denken, een plichtmatig gesprek over huwelijkse voorwaarden en wie welke naam aanneemt.
6051.w2075.0.49c18e5
Herngren en consorten wijken nauwelijks af van het geijkte pad, en lijken te pretenderen dat de serie, over een samengesteld gezin, echt past in het nu. Bepaalde vraagstukken – mag single vader Martin met twintigers daten? Mag Patrik zittend plassen? – zijn achterhaald, ook in Zweden, zo mag je hopen. Ja, Martin mag naar hartenlust daten met meerderjarige vrouwen; ja, Patrik mag met het oog op hygiëne zittend plassen.
Liefhebbers van familiedrama zonder durf zullen niettemin het tweede seizoen hoogstwaarschijnlijk omarmen, omdat Bonus Family boven alles en ondanks de ellende een vereenvoudigde, kinderlijke wereld voorspiegelt die nooit de onze zal worden.
Bonus Family S2, vanaf 15 juli 2018 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!