Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Biohackers S01E01: Tenenkrommende en opzichtige Duitse studententhriller

  •  
20-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
Biohackers
Showrunner Christian Ditter stort een overvloed aan clichés uit over de kijker.
Mia (Luna Weddler) begint aan een nieuw hoofdstuk in haar leven. Ze gaat geneeskunde studeren in Freiburg. Aldaar raakt ze meteen in de ban van een biologe die les geeft in genetische manipulatie. Ook ontmoet ze een studiegenoot die in opdracht van de biologe allerlei experimenten uitvoert en goochelt met virussen. Oftewel, Mia is direct omringd door academici die lijden aan het Godcomplex, die denken dat ze de ziektes in de wereld met een druk op de knop kunnen bestrijden dankzij hun ontzagwekkende intellect. Dat loopt natuurlijk fout, getuige de flashforward in de openingsscène, waarin Mia, zittend in een trein, getuige is van een aanval met een soort biologisch wapen.
Biohackers
Na deze omineuze opening zien we hoe in het heden Mia’s studerende leven begint. Ze struint met een schemerlamp en een rieten mand over een middeleeuws plein en belt aan bij haar nieuwe thuishaven. Een halfnaakte promiscue studente met een bierfles in haar handen doet open. Haar huisgenoten zijn free spirits, zoveel is duidelijk. De mannelijke bewoner experimenteert volop met drugs. En dan is er nog de studente met Aziatische looks die meteen het predicaat ‘nerd’ krijgt, omdat ze haar zinnen afratelt en sociale interactie een beetje moeilijk vindt. Kortom, showrunner Christian Ditter stort meteen een overvloed aan clichés uit over de kijker.
In flashbacks zien we vervolgens hoe Mia tot haar motivatie kwam om arts of wetenschapper te worden. Met beelden van haar broertje op de intensive care, en Mia in de wandelgangen van een ziekenhuis, met een poppetje van Wickie de Viking in haar handen (want Ditter maakte in 2011 de speelfilm Wickie en de schat van de goden en kan een knipoog niet laten).
Het is tenenkrommend, net zoals wanneer Mia op de fiets stapt op weg naar haar faculteit en op een gebouw de leus ziet staan dat de ‘waarheid je zal bevrijden’. Wat een dooddoener. Dit alles wordt gelardeerd met generieke onuitstaanbare indiepop. Om maar, vooral in het begin, te onderschrijven dat het studentenleven ‘cool’ is voordat de ellende zich aandient. Het ligt er gewoon te dik bovenop in Biohackers.
Biohackers S01, vanaf 20 augustus bij Netflix
 
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!