de Lagarde

Better Things S02E01: het leven is een prachtig rommeltje

  •  
26-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
Better Things
Ook het tweede seizoen loopt voor alleenstaande en werkende moeder Sam niet op rolletjes. Zo is het leven.
Foto credit: Colleen Hayes / FX
Niet alleen de liefde, ook het leven gaat niet altijd over rozen. Dat weet Sam Fox (Pamela Adlon), een alleenstaande werkende moeder met drie dochters, in Better Things als geen ander. Iedere dag is een balanceeract tussen haar werk als (stem)actrice – van tv-pilots en animatie tot reclames over erectiestoornissen – en haar zorg voor haar drie dochters, die alle drie komen met een aparte gebruikshandleiding. Max (Mikey Madison) is net serieus begonnen met daten en met grenzen uittesten, activiste Frankie (Hannah Alligood) wil zich graag voor het goede doel laten besnijden (maar neemt ook genoegen met een Syrische adoptiebaby) en ook nakomertje Duke (Olivia Edward) is al lang niet Sams kleine meisje meer. Sams eigenzinnige Britse moeder Phil (Celia Imrie) maakt de Fox-familie compleet.
Mocht de opzet je bekend in de oren klinken, dat klopt. Adlon creëerde Better Things met de hulp van Louis C.K., die in Louie een variant van zichzelf speelt: een gescheiden vader met twee kinderen (met Adlon in een terugkerende rol). Ook Adlon baseert zich op haar eigen ervaringen als alleenstaande moeder van drie (het grootste verschil tussen haar echte, en haar tv-dochters? ‘Mijn tv-dochters luisteren naar me!’). Maar ondanks de overeenkomsten, staat Better Things gelukkig stevig op eigen benen.
Het is verfrissend een serie over vrouwen te zien die eens niet draait om de zoektocht naar een partner, maar die gaat over de chaos van alledag. Over de dagelijkse uitdagingen van (alleenstaand) ouderschap en over de sleur van Hollywood, waar werken als actrice niet per se een roeping maar vooral gewoon werk is (als er überhaupt al vraag is naar een vrouw van boven de 35 die niet Rachel McAdams of Julie Bowen is). Of er tijd overblijft voor een bruisend uitgaansleven? Wat denk je zelf? Het leven is een rommeltje, en Sam waadt zich er doorheen zo goed als ze kan, vaak vermoeid – zelfs Adlons herkenbare rokerige kinderstem klinkt uitgeput – soms de wanhoop nabij, maar altijd met humor.
Ook de première van het tweede seizoen loopt allesbehalve op rolletjes. We vallen midden in een feestje, dat Sam zelf heeft georganiseerd maar waar ze het liefst niet zou zijn. De reden? Oudste dochter Max (16) heeft haar 35-jarige vriendje Arturo meegenomen. En dan weet Sam nog niet eens wat een van Dukes leeftijdsgenootjes tijdens een weddenschap met vier Monopoly-huisjes (of één hotel) moet doen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Toch eindigt het feest uiteindelijk niet in een bloedbad maar in een staakt-het-vuren. Niet omdat Sam de trotse eigenaresse is van de Beste Moeder ter Wereld Trofee – daarvoor gaat ze net iets te enthousiast mee in de flirtpartij met Arturo’s jongere broer – maar omdat ze er voor haar dochter is wanneer die haar nodig heeft. ‘Ik ben ook niet perfect’, vertrouwt ze een andere moeder toe die zichzelf verwijt geen volmaakt vrouwelijk specimen te zijn. ‘Maar dat hoeft ook niet. Je staat gewoon op en je doet je best.’
En zo geeft Better Things een prachtige invulling aan die wereldberoemde John Lennon quote: ‘Life is what happens while you’re busy making other plans.’ (John Lennons ‘Mother’ is de openingstune van de serie). Het zijn de kleine momenten die vaak achteloos aan je voorbijgaan die ertoe doen.
Better Things S01-04, vanaf 26 januari 2022 op Disney+
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!