Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Before We Die S02: sterke thriller met rafelrandjes en familiedrama ineen

  •  
27-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
101 keer bekeken
  •  
Before We Die S02
In seizoen twee gaat de obsessieve rechercheur Svensson op zoek naar het lek binnen de recherche.
Misdaadserie, familiedrama, undercoverthriller – het fijne Zweedse Before We Die is alles ineen. Het tweede seizoen gaat sterk verder op de ingeslagen weg met de obsessieve rechercheur Svensson op zoek naar het lek binnen de recherche.
Als er een bingokaart zou zijn voor alle ingrediënten die in een Scandinavische thrillerserie niet mogen ontbreken, dan zou deze al vóór het slot van de eerste aflevering van het tweede seizoen van de NPO-hit Before We Die vol zijn. Een ongenaakbare, enigszins geobsedeerde vrouwelijke rechercheur die de wetten bij voorkeur ruim interpreteert? Check! Corrupte collega's? Check! Lekker grauwe beelden van een desolate metropool, 'dark ominous music', donkere parkeergarages? Driedubbel check!
En toch weet deze geslaagde nieuwe reeks van de makers van Kalifat alle geijkte ingrediënten op een knappe manier te mixen tot een verhaal dat de kijker toch vanaf de eerste minuut van seizoen twee weer mee weet te slepen. Hanna Svensson (Marie Richardson) hikt tegen haar pensioen aan, maar vervolgt op eigen houtje toch het onderzoek naar het Kroatische misdaadsyndicaat Mimica dat de Stockholmse onderwereld domineert.
Haar motieven zijn niet geheel altruïstisch: haar zoon Christian (Adam Palsson, ook uit de crimi Young Wallander ), die in het eerste seizoen door zijn moeder gedwongen werd te infiltreren en spoorloos verdween, kan alleen terugkeren als Svensson achterhaalt wie binnen de recherche het lek is die Mimica belangrijke informatie doorspeelt.
Maar al snel stapelen de lijken rond haar onderzoek zich op en blijkt er een grotere koepel te zijn die aan de touwtjes trekt: de Circle, een landelijk netwerk van corrupte agenten die zichzelf bij grote drugs- en wapendeals flink verrijken.
Before We Die bestendigt zich met het tweede seizoen als een van de sterkere Scandinavische series van dit moment. Het tempo ligt aangenaam hoog, net als het aantal intriges, en het acteerwerk en de vormgeving zijn goed verzorgd. En de morele dilemma's en pijnlijke keuzes die Svensson doorlopend moet maken, geven de serie een aangenaam rafelrandje. Dat er soms erg veel toeval komt kijken bij haar recherchewerk neem je daarom als kijker graag voor lief.
Before We Die S02, vanaf 25 april 2020 wekelijks op NPO 3 en NPO Start. Beide seizoenen zijn ook helemaal te zien op NPO Plus.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!