Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Beck S08E01-02: ijzersterk crime-merk gaat goed met zijn tijd mee

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
220 keer bekeken
  •  
Beck
De basis van de misdaadserie - spannende verhalen vol maatschappijkritiek – blijft ijzersterk.
Foto credits: KRO-NCRV
Net als James Bond gaat ook de norse inspecteur Martin Beck inmiddels ruim een halve eeuw mee. De basis - spannende verhalen vol maatschappijkritiek – blijft ijzersterk. En Beck bewijst zich prima aan te passen aan de nieuwe tijd; zo flirt hij deze reeks zelfs met Tinder.
Zou het schrijversduo Maj Sjöwall en Per Wahlöö hebben durven vermoeden dat hun geesteskind Martin Beck zo'n lang leven beschoren zou zijn? De norse inspecteur verscheen tussen 1965 en 1975 in de iconische tiendelige reeks die het toenmalige echtpaar produceerde. Zij wisten knappe, gecompliceerde moordzaken te combineren met een venijnige maatschappijkritiek op alle steken die de Zweedse welvaartsstaat in hun ogen liet vallen.
Beck S08
De boeken zijn nog steeds onverminderd populair (in 27 landen werden meer dan tien miljoen exemplaren verkocht) en Beck leefde voort, in films, tv-versies en BBC-hoorspelen. Sinds 1997 verschijnt eens in de zoveel jaar een nieuw seizoen van de serie Beck, waarin de Zweedse toneelacteur Peter Haber het titelpersonage vertolkt.
Beck S08
Het accent ligt in de achtste reeks iets meer op de collega's van de oude rot, die officieel met pensioen is maar bij de rijksmoordbrigade nog steeds de chef en steun van nieuwe onderzoeksleider Alexandra Beijer (Jennie Silfverhjelm) is. Haar unit krijgt het, in de eerste twee van vier nieuwe afleveringen, zwaar te verduren. Mensen gaan, mensen komen en twee pittige zaken rond een drugsmoord en de vondst van een babylijkje laten emotioneel sporen na bij de rechercheurs.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Het zou vreemd zijn om in een achtste seizoen van een formule die zich al tientallen jaren heeft bewezen een revolutionaire nieuwe koers te verwachten. En waarom zouden de makers ook? De personages staan als een huis, de mysteries zijn doorwrocht en intrigerend, de sfeer is grimmig, het acteerwerk van hoog niveau. En door de niet te missen kritische noten over de Zweedse samenleving van nu voelt Beck ook na al die jaren nog opvallend urgent. De blik van chef Alex spreekt boekdelen als haar superieur haar opdraagt het onderzoek naar een dode junk af te schalen omdat het 'toch niet de premier is die dood op straat lag'.
Beck S08
De komische terzijdes in de nieuwe reeks komen vooral voort uit het feit dat de halve divisie tegenwoordig op Tinder zit – zelfs bijna-pensionado Martin lijkt ervoor open te staan om via de digitale snelweg mogelijk een nieuwe vrouw in zijn leven te vinden.
Beck S08, nu op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!