Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Ballers S05E01-02: Dwayne Johnson ís Ballers

  •  
25-08-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
Ballers S05
Het nieuwe seizoen is een grote en vermoeiende herhaling van zetten.
Foto credits: HBO
Wat zou Ballers toch zijn zonder Dwayne ‘The Rock’ Johnson ? Die vraag werd de afgelopen vier seizoenen al meermaals gesteld, door een keur aan televisiecritici. Johnson is een beroepscharmeur en kijkcijfermagneet ineen, en het argument voor kabelzender HBO om telkens een nieuwe reeks (HBO heeft inmiddels wel aangegeven dat het vijfde seizoen tevens het laatste seizoen zal zijn, red.) te boeken. Laten we wel wezen, Ballers is (net als Entourage was) niet de gedistingeerde televisie die HBO zo plechtig voorstaat. Denk daarvoor aan David Simons projecten ( The Wire , Treme en The Deuce ). Sterker nog: zonder Johnson is Ballers niets meer dan gebakken lucht. De serie draait uitsluitend om gehaaide (veelal) mannen die grote bedragen op hun bankrekening willen zien bijgeschreven worden.
Vijf jaar na de pilotaflevering is er in het leven van Spencer Strasmore (Johnson) niet heel veel veranderd. Behalve dan dat hij is gepensioneerd. De fixer, manager en gehaaide onderhandelaar geniet van het sublieme uitzicht vanuit zijn aan zee gelegen villa. Maar dit wordt geen seizoen zonder hoge inzet: al snel krijgt de grote moloch een telefoontje. Of hij de Kansas City Chiefs – een grote American Football-club – wil kopen. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en dus besluit Strasmore al snel mogelijke investeerders te benaderen. Hij ziet dat wel zitten: het veroveren van de NFL (National Football League).
Ballers S05
Joe Krutel (Rob Corddry), Strasmore’s voormalige zakelijke wederhelft, begeeft zich ondertussen in de wereld van het vastgoed: hij is voornemens om een groot stuk land te kopen, en daar een hoogwaardige trainingsfaciliteit op te bouwen – in die zin is hij nog steeds gepreoccupeerd met de sport waar hij ooit verliefd op werd.
Ballers S05
Charles Greane (Omar Miller) ontdekt dat zijn cliënt Ricky (John David Washington) – zoals we vorig seizoen al zagen – doping gebruikt. En Ricky dreigt geschorst te worden door de bond. Maar invloedrijke types kunnen overal een mouw aan passen. Ook zien we hoe andere atletische talenten worstelen met hun toekomst: word ik gamer of ga ik voor een toekomst als footballprofessional? En dan zijn er natuurlijk de proleten die op een zijweg belanden, omdat ze het niet kunnen laten om na een avondje stappen ruzie te zoeken; en als ruzies escaleren, dan zijn de rapen gaar. Dan wordt er soms weleens geschoten.
Ballers S05
Vijf jaar na het prille begin is het doel in Ballers nog steeds hetzelfde: de American Football-wereld veroveren staat gelijk aan cashen. Alle spannende zijwegen in het verhaal ten spijt, is ook dit seizoen een vermoeiende herhaling van zetten. Dan kan The Rock wel elke keer simpatico in de lens kijken, de vraag rijst of de voormalig showworstelaar ditmaal het paard kan trekken. Hoe vaker je het concept van Ballers herhaalt, hoe zichtbaarder de leegheid wordt, waardoor de personages worden gedreven: dure auto’s, villa’s en champagne. De makers zijn er, ondanks alle dramatische tegenslagen, niet in geslaagd om de boodschap te ventileren dat de NFL niet zaligmakend is.
Ballers S05, vanaf 26 augustus wekelijks bij Ziggo Movies & Series
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!