de Lagarde

Ash vs Evil Dead S03E01: Ashy Slashy, dochters en bezeten mascottes

  •  
06-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Ash vs Evil Dead S03
Horror en humor? Sadisme en de kin van Bruce Campbell? Wij zijn er klaar voor!
Of de horrorfilm Evil Dead II uit 1987 nou een remake van of een vervolg is op het originele The Evil Dead (1981) zal voor de fans waarschijnlijk altijd een twistpunt blijven, maar één ding staat voor de meeste wel vast: Evil Dead II is een mijlpaal binnen het horrorkomedie genre, en heeft in de afgelopen dertig jaar talloze filmmakers - zoals Peter Jackson (Braindead), Edgar Wright (Shaun of the Dead) en Joss Whedon (Cabin in the Woods) - geïnspireerd.
Waar de eerste Evil Dead voornamelijk serieus was, vermengde regisseur Sam Raimi in zijn tweede poging behendig slapstick met hardcore horror. Een combinatie die Bruce Campbell als Ash op het lijf – en brede stripheldenkin - geschreven was.
Bruce Campbell was dan ook cruciaal voor het slagen van het eerste seizoen van de tv-serie Ash vs Evil Dead, maar eigenlijk nog knapper was hoe de makers Sam en Ivan Raimi en Tom Spezialy ook weer precies de goede toon, die onbeschroomde combinatie van humor, sadisme en gorigheid, van Evil Dead II wisten te pakken.
4679.w1800.0.dc8a4f0
Het tweede seizoen is eigenlijk nog beter, met name omdat het seizoen ook terugblikt op de films die eraan vooraf gingen. Ash keert terug naar het bekrompen gehucht waar hij opgroeide, waar hij door alle dorpelingen wordt gezien als Ashy Slashy, de gestoorde psychopaat die tijdens een noodlottige zomervakantie in een afgelegen blokhut al zijn vrienden – en zijn zus Cheryl – afslachtte. (Geniale zet: dezelfde actrice die in The Evil Dead zijn zus speelde maakt ook in de serie haar opwachting).
Ook wat betreft sadistische martelingen weten de Raimi’s nog steeds te verrassen. Werd Campbell in Evil Dead II aan een kraan door de bossen getrokken, in het tweede seizoen krijgen Ash en co (maar vooral Ash) het onder meer aan de stok met een bezeten auto (Ash zijn geliefde Oldsmobile) en een demonische muppet, maar het hoogtepunt wat betreft gorigheid is wel het gevecht tussen Ash en een bezeten dunne darm, waarbij Ash in de anus van een lijk belandt.
4678.w1800.0.bc5ca68
En dan zijn er nog de interessante karakterontwikkeling van hellefeeks Ruby (Lucy Lawless), die voor de verandering probeert het rechte pad te bewandelen, en een fascinerende slechterik in de vorm van de zoetgevooisde demon Baal (Joel Tobeck), die graag de huiden van zijn slachtoffers draagt.
Aan het einde van het tweede seizoen is het kwaad verslagen, heeft Ash zijn naam gezuiverd en wordt hij omarmd als lokale held. Aan het begin van het derde seizoen is Ash zelfs de trotse eigenaar van zijn eigen Ashy Slashy IJzerwaren-/Eroticazaak. Maar nog voordat je “Khanda Estrata…” kan zeggen is het Soemerische Boek van de Doden weer terug, en daarmee ook de originele kwaadaardige Ruby.
4677.w1800.0.986ec18
En dus schroeft Ash zijn kettingzaag weer aan en maakt zich samen met zijn vaste kompanen Pablo (Ray Santiago) en Kelly (Dana DeLorenzo) opnieuw op voor de strijd tegen het kwaad. Ditmaal ook bijgestaan door Dalton (Lindsay Farris), een Soemerische stijder, en Brandy (Arielle Carver-O’Neill), de dochter waarvan Ash niet wist dat hij die had (en van wie hij maar moeilijk de naam kan onthouden). Oh, en hadden we al verteld dat er in het derde seizoen een bezeten mascotte zit? Groovy!

Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!