Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Anxious People S01: sterke tragikomedie uit Zweden vol compassie en mysterie

  •  
30-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Anxious People
De serie illustreert op een geweldig menselijke manier de impact van de financiële crisis en de huizencrisis.
‘Er is meer liefde dan haat.’
In de komische misdaadserie Anxious People stormt een bankrover na een mislukte overval - per ongeluk - een bezichtiging binnen, om vervolgens acht mensen in gijzeling te houden. De politieagenten Jim (Dan Ekborg) en Jack (Alfred Svensson), die ook vader en zoon zijn, moeten de situatie redden en de zaak oplossen. Zoon Jack is vooral vastberaden de gijzelnemer te ontmaskeren. Zijn vader is wat terughoudender, omdat de gijzelnemers geen aangifte willen doen en er geen geld is buitgemaakt.
De serie volgt het duo terwijl ze de gegijzelde mensen interviewen en erachter proberen te komen wat er zich precies heeft afgespeeld in de woning en waarom. De gijzelaars, in de ogenschijnlijk heel relaxte gijzeling, zijn een bankmanager, een zwangere vrouw en haar vrouw, een echtpaar dat huizen opknapt, een excentrieke vrouw, een man in een konijnkostuum en een makelaar die niet zo goed is in het verkopen van huizen. Hun ooggetuigenissen rammelen aan alle kanten, waardoor Jack ervan overtuigd raakt dat iemand van de acht de verdachte moet zijn.
Anxious People
Scenarist Camilla Ahlgren ( The Bridge ) laat in elke van de zes afleveringen een stukje meer van de gijzeling zien door steeds de beleving van een andere gijzelaar in beeld te brengen. Hierdoor worden de achtergrondverhalen van de personages en de spanning langzaam maar sterk opgebouwd en wordt duidelijk dat ze allemaal iets te verbergen hebben: vooral onzekerheden over hun levens. Hiermee laat het verhaal zien hoeveel mensen eigenlijk met elkaar gemeen hebben en hoe groot de impact van compassie is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Anxious People
Anxious People – originele titel Folk Med Ångest – is gebaseerd op het boek van Fredrik Backman. De persoonlijke verhalen en de connecties die onderling ontstaan tussen de personages vormen het hart van de serie. Het mysterie rondom de who - en whydunnit is een vehikel om de impact van grote maatschappelijke crisissen een gezicht te geven. Ook fijn is dat het verhaal full circle komt, waardoor er geen losse draadjes blijven hangen.
Anxious People S01, vanaf 29 december 2021 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!