Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Annika S01: Nicola Walker overtuigt als cynische 'water-Baantjer'

  •  
23-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
943 keer bekeken
  •  
Annika
De cynische en wat wereldvreemde Annika Strandhed (Nicola Walker uit Unforgotten en The Split) heeft genoeg potentie voor een paar enerverende seizoenen.
Foto credits: Black Camel Pictures & All3Media
Wie afgelopen jaar de fenomenale Deense serie The Investigation zag, weet hoe lastig het onderzoeken van een moord op open zee kan zijn. Bewijzen verdwijnen in het water en worden meegevoerd door diepe stromingen, of sporen worden door het water uitgewist - het zijn doorgaans lastige zaken die de Maritime Homicide Unit van de Schotse politie voor haar kiezen krijgt.
En dan krijgt het team ook nog, tegen wil en dank, een nieuwe onderzoeksleider: de cynische en wat wereldvreemde Annika Strandhed, die zich met haar puberende dochter in Glasgow heeft gevestigd. De titelrol wordt gespeeld door Nicola Walker, die veel tv-kijkers zullen kennen als DCI Cassie Stuart in hitserie Unforgotten , of anders als topadvocaat Hannah uit The Split.
Annika
Bij gebrek aan vrienden doorbreekt zij te pas en te onpas de vierde muur en deelt ze haar gedachten en gevoelens op komische wijze met de kijkers. 'Misschien had ik toch beter die leiderschapscursus kunnen doen, in plaats van dat weekje naar Madrid te gaan', piekert ze postmodern, na weer een botsing met een van haar halsstarrige teamleden. Of wanneer ze na een ruzie met haar tienerdochter Morgan verzucht: 'Dit is het moment waarop ik jullie zeker moet uitleggen waarom ik zo'n geweldige moeder ben hè?'
Annika
Deze terzijdes komen voort uit het radiofeuilleton over Annika, dat jarenlang op de BBC te horen was. In beeld zal deze aanpak niet meteen ieders kopje thee zijn, maar uiteindelijk blijkt het een prima vorm om de moordzaken te relativeren en de kijker meer te leren over Strandhed. De droge humor beperkt zich overigens niet alleen tot de gesprekken met de kijker; ook de dialogen binnen het team zijn heerlijk droog en Brits. 'Ik heb het vermoeden dat de harpoen het moordwapen kan zijn', suggereert een van haar detectives bij een gespiesd hoofd.
Annika
Het charisma van Nicola Walker en de intrigerende arena waarin de zaken plaatsvinden doen de rest. De zaken zijn interessant (de eerste moord ontaardt al snel in een gijzeling), al voelen de ontknopingen wel wat Baantjeresk. Kleine incidentjes of gebeurtenissen uit haar privéleven bieden vrij formulematig en toevallig nét die openbaring of het inzicht om de zaak tot een goed einde te brengen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
Annika
De eerste reeks bestaat uit slechts zes afleveringen. Het is te hopen dat er genoeg 'zeemoorden' in Schotland plaatsvinden om meerdere seizoenen van Annika te rechtvaardigen.
Annika S01, vanaf 23 juli 2022 wekelijks op NPO 2 en NPO Start en tevens in zijn geheel op NPO Plus
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!