Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

American Horror Story S10E01-02: actuele hommage aan The Shining

  •  
19-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
116 keer bekeken
  •  
American Horror Story: Double Feature
Fijne horrorreeks is opnieuw een parabel van een vleesgeworden nachtmerrie: de Amerikaanse opioïdencrisis.
Het tiende seizoen van American Horror Story is een tweeluik getiteld ‘Double Feature’ en staat in het teken van een verhaal over zee en een verhaal over zand. Het eerste deel draait om scenarist Harry Gardner (Finn Wittrock), die in het laagseizoen met zijn gezin verhuist naar Provincetown: een dorpje gelegen aan de gure Amerikaanse oostkust. De rust die hij daar verwacht aan te treffen draagt hopelijk bij aan het genezen van zijn writer’s block. Want zijn agent verwacht elk moment het scenario voor een pilotaflevering op haar bureau. Dat Harry’s vrouw hoogzwanger is en zijn dochter voortdurend viool speelt, zijn echter tekens aan de wand.
Hoewel de lokale politieagent de Gardners op het hart drukt dat het in het kustdorpje muisstil is, blijkt al snel het tegendeel het geval. Junkies, die verslaafd zijn aan pijnstillers, krioelen door de straten. Ze lijken allemaal op elkaar met hun kale hoofden en magere lijven. Als er een binnendringt in het huis van de scenarioschrijver, dan vermorzelt Harry de arme ziel. ‘Zelfverdediging’, aldus de politie. Het leven gaat door. Of toch niet? Nog meer onheilstekens passeren de revue: vrouwlief Doris (Lily Rabe) is ineens weer misselijk in de ochtend. En een omineuze zwarte pil zou Harry’s writer’s block moeten opheffen.
American Horror Story: Double Feature
Wie verder kijkt weet misschien dat Doris een oorspronkelijk Griekse naam is die betekent: een gift uit de zee. En de zwarte pil oogt als een metafoor voor je ziel aan de duivel verkopen. Showrunners Ryan Murphy en Brad Falchuck kennen hun klassiekers, zoveel is duidelijk. Het eerste deel van het tiende seizoen lijkt bovenal op een fijnzinnige hommage aan horrorklassieker The Shining (1980). Maar dan met een actueel thema: de opioïdencrisis, waardoor de levens van miljoenen Amerikanen zijn ontregeld. Amerikanen die veelal leven op perifere plekken als Provincetown, waar zeker in het laagseizoen werk niet voorhanden is.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
American Horror Story: Double Feature
Dan helpt drugs om de pijn te verzachten. American Horror Story is in dat opzicht opnieuw een pijnlijke parabel van een vleesgeworden nachtmerrie. Veel van de usual suspects doen mee om deze boodschap voor het voetlicht te brengen, waaronder een bijna onherkenbare Sarah Paulson en Evan Peters als een onuitstaanbare schrijver. Nieuwkomer Macaulay Culkin speelt een sekswerker die Harry wel graag om zijn vinger zou willen winden. Daar draait het seizoen ook om: de verleiding niet kunnen weerstaan, met een onomkeerbare weg tot gevolg. Falchuck en Murphy wikkelen die gedachte vervolgens in een barokke, heerlijk kitscherige deken, zoals we van hun gewend zijn.
American Horror Story: Double Feature, vanaf 20 oktober 2021 op Disney+ en vanaf 1 november 2021 op Fox
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!