Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

AJ and the Queen S01E01: RuPaul's gedroomde sprookje

  •  
10-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
136 keer bekeken
  •  
AJ and the Queen
Kitscherige, gemankeerde dramedy is evenwel een fijn weerzien met de drag queens van weleer.
RuPaul veroverde recent Groot-Brittannië, met een Britse variant van zijn befaamde Drag Race. Met AJ and the Queen lijkt hij zijn eigen publiek – annex de kijkers van RuPaul’s Drag Race – te willen entertainen en tegelijkertijd nieuwe kijkers, liefhebbers van kitscherige dramedy, aan te trekken. De glamour queen maakt er geen geheim van dat het hem te doen is om de ‘good old hard buck’. Oftewel: geld stinkt niet. Zodoende waagt RuPaul, die weleens een gastrolletje speelde in sitcoms, zich nu aan een hoofdrol in een tiendelige Netflix-show.
AJ and the Queen bestaat dus bij de gratie van RuPaul’s Drag Race. Sterker nog: alle bekende drag queens passeren de revue, van Manila Luzon tot Bianca Del Rio. En ook het verhaal ligt in het verlengde van Drag Race: RuPaul speelt drag queen Ruby Red, die op het punt staat met haar geliefde een club in New York te openen. Ruby heeft gespaard en al die jaren op een houtje gebeten. Maar nu is het zover. De avond voordat het huurcontract zal worden getekend, geeft ze haar vriend alvast een creditcard – en dat is natúúrlijk een veeg teken.
AJ and the Queen
En er zijn meer beren op de weg: de straatarme 10-jarige AJ (Izzy G.) maakt Ruby’s leven zuur, en reist als Ruby in zak en as zit als verstekeling met haar mee op een acht weken durende clubtour. Want er moet weer geld verdiend worden, er moet weer worden opgetreden. Ruby wordt tegelijk, zo lijkt het althans in de eerste aflevering, de surrogaatmoeder van AJ, die een meisje blijkt te zijn.
AJ and the Queen
Authentiek is het allesbehalve. De humor is gelijk aan die van RuPaul’s Drag Race, denk aan: wat voor rijst wil je? Doe maar bruin. Die vulgaire gebbetjes horen bij de realityshow, maar vallen in AJ and the Queen een beetje uit de pas. En laten we wel wezen: RuPaul kan niet acteren. RuPaul is de RuPaul van televisie, en is niet in staat met volle overtuiging een sympathieke hoofdpersoon neer te zetten.
AJ and the Queen
En dan zijn er de onverklaarbaarheden uit het verhaal. Ruby laat zich de kaas van het brood eten, terwijl ze wordt geïntroduceerd als een doorgewinterde, ‘streetwise’ New Yorker. Dit lijkt een moedwillige keuze: RuPaul heeft altijd in een sprookje, zijn eigen Annie, willen spelen, en AJ and the Queen biedt hem deze kans. Derhalve nemen RuPaul en co-scenarist Michael Patrick King (bekend van Sex and the City) het niet al te nauw met de realiteit. AJ and the Queen draait vooral om een drag queen op leeftijd die weer moet shinen om haar leven op de rails te krijgen. En shinen zal Ruby als nooit tevoren.
AJ and the Queen S01, vanaf 10 januari 2020 op Netflix
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!