Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Agent Hamilton S02: Zweedse Bond met een actueel randje

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
594 keer bekeken
  •  
Agent Hamilton S02

De Zweedse 007-variant Agent Hamilton bewijst nog meer dan voorheen bestaansrecht te hebben.

Foto credits: Johannes Andersson

Soms weet een fictieve serie onbedoeld heel gek met de actualiteit samen te vallen. Het was bijvoorbeeld vreemd om de serie Rampvlucht te zien, waarin Annemarie Jorritsma tijdens de parlementaire enquête over de Bijlmerramp haar geheugen kwijt was op exact die dag dat zij – twintig jaar later – tijdens de verhoren van de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen hetzelfde probleem had. Eenzelfde situatie deed zich voor tijdens het kijken naar het tweede seizoen van Zweedse spionnenserie Agent Hamilton. In de openingsscène wordt een duiker vermoord die ontdekt dat er explosieven zijn geplaatst op een onderzeese pijpleiding van vitaal belang – nét op het moment dat de internationale gemeenschap in de echte wereld de sabotage van de Nord Stream-leidingen verwerkte.

Afgezien van deze onbedoeld actuele scène gaat de serie over de Zweedse geheim agent Karl Hamilton (de rol zit de Noorse acteur Jakob Oftebro als gegoten) vooral door op de ingeslagen weg. Beter goed gejat dan slecht bedacht, moeten de makers hebben gedacht terwijl ze gretig leentjebuur spelen bij 007, Jason Bourne en 24. En daar is helemaal niets mis mee als het met zoveel liefde, zorg, aandacht en production value gebeurt als in het geval van Agent Hamilton.

Agent Hamilton S02

In het eerste seizoen moesten de kijkers nog kennis leren maken met het geesteskind van schrijver Jan Guillou; die reeks vertelde een langer verhaal waarin Hamilton werd geïntroduceerd. Nu we weten met wie we te maken hebben, durven de makers het aan een aantal kortere verhalen te vertellen die alle vier twee episodes van drie kwartier beslaan. Het versterkt het gevoel dat je naar vier korte spionagefilms zit te kijken. Rechtse anarchisten, Oost-Europese terroristen, wapenhandelaren en radicale klimaatactivisten – de dreigingen zijn in seizoen twee van zeer divers pluimage. Een prettige keuze van de makers is ook dat alle schurken daadwerkelijk hun eigen taal spreken.

Agent Hamilton S02

Net als bij al zijn voorgangers is ook bij Hamilton echter vrij duidelijk dat de koene Zweedse spion zich uit elke penibele situatie weet te redden – de held heeft meer 'special skills' dan Bond, Jack Bauer én MacGyver bij elkaar. Daarom houden we tenslotte allemaal ook zoveel van hem en zijn vakbroeders. Maar tegelijkertijd past het ook in het genrestramien dat het lastig is voor geheime agenten om werk en privéleven te combineren. Al in de eerste aflevering wijst zijn vriendin Lykke een huwelijksaanzoek af omdat ze genoeg heeft van zijn mysterieuze smoesjes rond zijn turbulente leven als 'ICT-expert'. Ditzelfde geldt trouwens voor zijn collega Kristin Ek (Nina Zanjani), die ook kampt met huwelijksstrubbelingen als gevolg van haar rare beroep. Het is fijn dat ook de bijrol van de onmisbare tech-nerd Birger (Jörgen Thorsson) meer reliëf heeft gekregen – geheel volgens de oude filmwijsheid dat helden zonder trouwe sidekicks net zo ongeloofwaardig zijn als spionnen zonder tuxedo.

Agent Hamilton S02, vanaf zaterdag 29 april 2023 wekelijks op Canvas en momenteel tevens in zijn geheel terug te kijken op NPO Plus

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!