Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Agent Hamilton S01E01: Zweedse James Bond

  •  
21-03-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
240 keer bekeken
  •  
Agent Hamilton
Scandinavische thriller is geenszins authentiek, maar wel spannend.
Hij wordt wel omschreven als de ‘Zweedse James Bond’, agent Hamilton. De protagonist uit de boeken van Jan Guillou. De romans werden trouwens al vaker verfilmd, ditmaal speelt acteur Jakob Oftebro het titelpersonage. In de openingsscène etaleert hij zijn vastberadenheid tijdens de zware training voor de Navy SEALs in de Verenigde Staten. Hij is een van de ‘lucky few’ die een moeilijke zwemopdracht met succes weet af te ronden. Een jaar later zien we hem in dienst van de SÄPO – de Zweedse geheime dienst – in Stockholm als undercoveragent tijdens een manifestatie van de arbeiderspartij.
Met een petje op, gekleed in een bodywarmer, struint Hamilton over de straten, op zoek naar potentiële verdachten, die een aanslag willen plegen. Wat volgt zijn ijzingwekkende achtervolgingen door nauwe straten. Al snel wordt duidelijk dat Hamilton een dubbelagent is, hij telefoneert voortdurend met een Engelstalige vrouw. Zou het de CIA zijn? Nadat hij een aanslag goeddeels weet te voorkomen, komt er toch een bom tot ontploffing. Lokale Zweedse rechercheurs gaan op onderzoek uit, en krijgen na verloop van tijd ook Hamilton in het vizier. Want: wat deed deze geheimzinnige verschijning uitgerekend daar?
Agent Hamilton
Tegelijkertijd zien we ook de reactie van de politiek en zijn er in de buurt van Moskou ook enkele mysterieuze gebeurtenissen, waaronder een executie nabij een meer. Maar wie ís de vijand? Dat kan iedereen zijn. IS, Rusland. Dat is natuurlijk de hamvraag in Agent Hamilton: tegen wie neemt de beste man het eigenlijk op. En: is hij wel te vertrouwen? Die boodschap, die twijfel, weten de makers goed over te brengen. Waardoor Agent Hamilton, in navolging van andere Scandinavische thrillers als Occupied , behoort in de categorie ‘keurig maar onderhoudend’. Oftewel: je gaat hier niets nieuws zien, maar het is evenwel met veel ambachtelijkheid gemaakt.  
Agent Hamilton S01, vanaf 20 maart 2020 in zijn geheel bij NPO Start Plus, en vanaf 21 maart ook wekelijks op NPO3 en NPO Start
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!