de Lagarde

8 redenen om nú te beginnen aan The Good Place

  •  
04-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
The Good Place
The Good Place is een nogal grappige serie over het hiernamaals, met slimme plotwendingen en grappen over pizza Hawaï. Acht redenen om nú in te stappen.
1: Seizoen 2 staat nu in z’n geheel op Netflix
Voor de fans was het iedere week wachten tot een nieuwe aflevering beschikbaar kwam, maar zij-instromers kunnen nu in één keer seizoen 1 en 2 achter elkaar kijken.

2: Het uitgangspunt van de serie
Eleanor Shellstrop ( Kristen Bell , speelde Veronica Mars in de gelijknamige serie) is dood en belandt in de hemel. Een zéér truttige versie van de hemel is het wel, met al die aangeharkte gazonnetjes en frozen yoghurt overal – Eleanor krijgt daar ook de kriebels van. Niet in de laatste plaats omdat ze per ongeluk in de hemel is beland: een andere vrouw met dezelfde naam overleed op hetzelfde moment en zit nu in de hel. En onze hoofdpersoon (type: op aarde met niemand rekening houden) wordt nu beschouwd als iemand die op aarde protesteerde tegen de doodstraf en zich overal ter wereld inzette voor mensenrechten. De twee zijn per ongeluk verwisseld; de verkeerde Eleanor Shellstrop zit nu in de hel. Als de hemel vervolgens allerlei kwalen begint te krijgen (er valt vuilnis uit de lucht, er vallen gaten in de grond) weet Shellstrop zeker: dit is vanwege die administratiefout.

3: De grappen
In The Good Place bestaat er ook zoiets als de hel, natuurlijk (daar waar pizza Hawaï het standaard gerecht is en waar het zesde deel van Pirates of the Caribbean in première gaat). Oh en er is een vagevuur: over één vrouw konden de poortwachters het niet eens worden; zij is de enige die tussen hemel en hel bivakkeert, veelal masturberend. Enfin, dit is het scenario van Michael Schur, die eerder onder meer The Office en Parks and Recreation maakte.

4: Het trolleyprobleem
Eleanors hoop is haar huisgenoot Chidi, een professor die tijdens z’n aardse leven geobsedeerd was door ethische dilemma’s (en eindeloos aan een proefschrift werkte). Hij doceert Eleanor over alle filosofen en over ethische dilemma’s. In een aflevering zitten ze middenin het trolleyprobleem (een klassiek ethisch dilemma), waarin de twee huisgenoten in een tram zitten, op weg naar drie mensen die op de rails vastliggen. Als ze niets doen, gaan ze alle drie dood. Als ze een wissel verleggen, verandert de tram van koers en overrijden ze slechts één persoon. Wat moet je doen? Móet je iets doen? The Good Place zit vol met dit soort ethisch-filosofische weetjes, waardoor kijkers van NBC (het grote network NBC, waar de serie in Amerika te zien is) ineens lesjes filosofie krijgen.
3857.w1068.0.728c241
5: De plotwendingen en meta-grappen
Het eerste seizoen eindigt met een behoorlijke plotwending, waardoor seizoen 2 vol zit met meta-grappen over die plotwending. Enfin, we zeggen er niets over. Alleen: als je aan het einde van de eerste reeks denkt dat het nu voorbij is en dat seizoen 2 niet grappig kán zijn, dan heb je het mis. Seizoen 2 is hartstikke grappig. En aan het einde van die reeks is er óók al zo'n plotwending.

6: Tahani Al-Jamil
Eleanor en Chidi komen al snel in aanraking met de Britse Tahani, een heerlijk personage dat zich graag voorstaat op smaak en goede stijl. En graag dweept met wereldberoemde vrienden op aarde: entertainmentsite Vulture maakte al eens een eindeloze lijst met alle wereldsterren die Tahani noemt en claimt bevriend mee te zijn. Tahani is even hilarisch als tragisch.

7: Lerende personages
Iedere comedyschrijver weet: zorg dat de personages nooit iets leren. Zorg dat ze áltijd dezelfde fouten blijven maken. Dat houdt de grap erin – kijk naar maar naar de comedy Seinfeld , hét voorbeeld van niet-lerende personages. In The Good Place leren de personages wél. Dat is even verfrissend als opvallend. En het werkt hier – voor zolang het duurt natuurlijk.

8: Ted Danson
Jazeker, dé Ted Danson! Hij staat aan het eind van seizoen 2 zelfs een keer achter de bar.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!