de Lagarde

13 Reasons Why S02: spannend en actueel

  •  
18-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
13 Reasons Why S02
Het is bijzonder knap hoe de makers van 13 Reasons Why de hoge verwachtingen weten waar te maken.
Let op! Spoilers.
In het tweede seizoen van 13 Reasons Why vormt de rechtszaak van de ouders van Hannah Baker (Katherine Langford) tegen de scholengemeenschap van hun dochter de katalysator. Vooral moeder Olivia (Kate Walsh in een schitterende rol) ontpopt zich als de strijdbare luis in de pels van het establishment. Zij snakt naar gerechtigheid voor haar dochter, wier reputatie in de rechtbank – zoals gebruikelijk in rechtszaken – flink wordt besmeurd door de tegenpartij. Alsof ze haar zelfmoord en het feit dat ze is verkracht aan zichzelf te danken zou hebben. Wie het eerste seizoen heeft gezien weet beter.
5421.w1397.0.6447021
Showrunner Brian Yorkey en zijn team hebben de rol van Katherine Langford op een uiterst slimme manier weten te integreren in het tweede seizoen: Hannah is een soort geestverschijning. Wanneer Clay (Dylan Minnette) in de eerste aflevering verzucht dat hij ‘al maanden niet aan Hannah heeft gedacht’ verschijnt ze prompt in zijn nabijheid. Deze dappere keuze – de reprise van Hannah – heeft tot gevolg dat we nog meer te weten komen over Hannahs drijfveren. Daarnaast is het tweede seizoen vooral een aanleiding om nu het andere verhaal te vertellen; bezien vanuit de perspectieven van alle betrokkenen.
Het eerste seizoen was immers gefocust op de tapes van Hannah. Nu spelen de getuigenissen van Tyler, Jessica, Tony en de rest een prominente rol. Evenals de mysterieuze polaroids die her en der verschijnen, met daarop opzienbarende, nare beelden. Er sluimert iets, zoals in het eerste seizoen ook werd bevroed: heeft verkrachter Bryce (Justin Prentice) nog meer op zijn kerfstok? Deze intrige – polaroids in plaats van tapes – ontvouwt zich geleidelijk, en komt pas tot uiting in de laatste afleveringen. Onderweg wordt een keur aan belangwekkende onderwerpen aangesneden, zoals de #MeToo, de perverse Amerikaanse wapencultuur en persoonlijke integriteit.
5435.w2250.0.899ed81
Het is bijzonder knap hoe de makers van 13 Reasons Why de hoge verwachtingen hebben weten waar te maken. Het tienerdrama is namelijk naar verluidt één van de meest populaire series van Netflix. Het tweede seizoen – dat niet meer leunt op het bronmateriaal; het gelijknamige boek van Jay Asher – is spannend en bovenal bijzonder goed geaard in de actualiteiten. De belangrijkste reden om de 13 nieuwe afleveringen te consumeren is echter de talentvolle cast: van Katherine Langford, Dylan Minnette, Alisha Boe, Christian Navarro en consorten zullen we hopelijk nog veel gaan zien. Wellicht in een derde seizoen.
Delen:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!