BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Woonoplossingen: waarom kunnen Ab en Ank niet naar een seniorenwoning?

1 dec 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3144 keer bekeken
  •  
Ank en Ab

Ank en Ab

© Kassa

Van student tot senior: een woning vinden blijkt enorm lastig. Het nijpende woningtekort vraagt om (creatieve) oplossingen. Kassa portretteert mensen met oplossingen voor hun problemen op de woningmarkt. De woningoplossing van Ab en Ank: passend toewijzen van seniorenwoningen.

Ab en Ank wonen al 46 jaar met veel plezier in hun sociale huurwoning in Den Helder. Maar nu wordt deze eengezinswoning te groot voor ze en ook de bijbehorende tuin kunnen ze niet meer onderhouden. Daarom zouden ze graag doorstromen naar een seniorenwoning. Maar dat wil vooralsnog niet lukken.

Het inkomen van Ab en Ank is te laag om in aanmerking te komen voor een seniorenwoning in dezelfde woonwijk. ‘We willen graag in deze wijk blijven wonen, hier hebben we onze vrienden en kennissen. Maar het probleem is dat ons inkomen net een paar euro te laag is om in aanmerking te komen voor zo’n woning. Het scheelt soms dertig of veertig euro.’

Dat heeft te maken met de inkomenstoets, die woningcorporaties moeten hanteren voor minimaal vijfennegentig procent van hun sociale huurwoningen. Met deze regeling moet worden voorkomen dat mensen met lage inkomens in dure woningen komen te zitten omdat dit de huurtoeslag opdrijft. Bij Ab en Ank gaat het maar om een paar tientjes in de maand, een bedrag dat ze best zelf zouden willen en kunnen bijleggen.

Daarom pleiten Ab en Ank voor meer maatwerk bij de woningbouwvereniging, ‘door zich niet zo strak aan die regelgeving te houden, maar meer op individuele basis te kijken’. De oplossing is een versoepeling van de inkomensgrens, volgens Ab en Ank. ‘Als wij kunnen doorstromen naar een seniorenwoning, dan komt hier weer een woning vrij voor een gezin met een paar kinderen. Dat bevordert de doorstroom in Den Helder, want hier is ook een woningtekort.’

Meer woonoplossingen?

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Rob holman
Rob holman5 dec 2021 - 10:37

Beste , hier een idee over de woningnood die jullie bespreken in kassa, ik woon op Terschelling en ook hier is de woningnood zeer hoog .
Een aantal jaren geleden is de campus van de zeevaartschool verhuisd naar een nieuwe locatie ( waar wel ruimte voor gemaakt is) maar wat schets onze verbazing op het eiland dat de oude campus nog steeds leeg staat dit is iets wat wij niet begrijpen gemeente Terschelling!
Misschien kunnen jullie hier iets mee.
Groetjes Rob

Dirk van Toledo
Dirk van Toledo3 dec 2021 - 7:02

Er zijn helaas te vele voorbeelden van "innovictie", het uitdrijven van huurders onder het mom van woningverbetering. Zelfs als de huurder geen vernieuwde woning kiest, maar een alternatief, wordt deze geacht "nieuwe huurder" te zijn en de bijbehorende veel hogere huur te gaan betalen. Op deze wijze ontsnappen de woningcorporaties aan de wettelijke huurverhoging. Ik heb hier in Waalwijk een voorbeeld, waar ik kan spreken over een huurverhoging van circa 40% voor dezelfde klasse woning. Dus geen appels met peren vergeleken. Dit is onacceptabel en hierover is een gerechtelijke uitspraak op z'n plaats, gezien men hier van de familie Zigzag in Den Haag weinig zal kunnen verwachten.
Ik vind dit verschijnsel misbruik maken van de woningvernieuwing.

Henk Wiegant
Henk Wiegant1 dec 2021 - 16:56

Als permanente bewoning van vakantiewoningen wordt toegestaan, komen er ineens heel veel woningen vrij op de woningmarkt! Met name ouderen, die nu een eengezinswoning bezetten hebben meer dan genoeg ruimte in een vaak kleinere vakantiewoning.