BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoe kunnen slimme uitvindingen mensen met en beperking meer vrijheid bieden?

3 dec 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1111 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-03-09 om 14.21.32

Onderzoeker en ontwerper Hellen van Rees ging het maken voor Wouter Roos: een uniek hulpmiddel dat hem, ondanks dat hij geen daglicht verdraagt door zijn extreme vorm van Lupus, de mogelijkheid geeft om overdag naar buiten te gaan. Wat is de impact van hun deelname aan het programma? We vragen het Hellen en Wouter.

VOOR 
Hellen: ‘Hoewel ik in 2012 ben begonnen als fashion designer, maakte ik vier jaar geleden de overstap op een andere manier van werken. Ik wilde innovatieve producten ontwikkelen die het leven van mensen verbeteren. Dit heb ik voorheen gedaan voor kinderen met ademhalingsproblemen. En nu dus voor Wouter.’

Wouter: ‘Het was heel bijzonder om Hellen te leren kennen: zij zou iets gaan maken dat mijn leven en dat van mijn gezin zou kunnen veranderen. Mijn ziekte had grote impact op mijn leven. Ik voelde me altijd schuldig dat ik mijn kinderen niet kon geven wat een andere vader wel zou kunnen, zoals samen buitenspelen.’

Uitvinder Hellen van Rees

Uitvinder Hellen van Rees

© IDTV

TIJDENS 
Hellen: ‘Mijn missie om innovatieve producten te maken kreeg met dit programma een nieuwe dimensie, omdat ik het voor één persoon maakte: Wouter. Voor zijn hulpmiddel moest ik onderzoek doen naar waar de heftige reactie bij hem vandaan komt. Dan hebben we het over de medische achtergrond en dermatologie. Het voelde als een grote verantwoordelijkheid, want ik zou schade kunnen veroorzaken als het niet lukte. Dat maakt dat het moeilijk is om te ontspannen totdat je zeker weet dat het werkt.’

Wouter: ‘Ik ben heel nuchter dit proces ingegaan. De afgelopen twaalf jaar heb ik, tevergeefs, van verschillende bedrijven en personen gehoord dat ze een oplossing hebben. Hoewel ik hoopte dat dit zou lukken, was ik al heel blij om te zien dat mensen moeite wilden doen. Je ziet op televisie dat anderen hulp krijgen, maar je verwacht nooit dat je het ooit zelf nodig hebt.
 
NA 
Hellen: ‘Het product dat ik heb gemaakt moest technisch goed zijn, maar ook passen bij Wouter. Mocht er meer vraag zijn naar dit product, zou je het kunnen aanpassen. Het meeste werk zit namelijk in het onderzoeken. Ik ben dus heel benieuwd naar de reacties op de uitzending, die bepalen voor een groot deel hoe dit nu verder gaat.’

Wouter: ‘Ik kan nu tegen mijn kinderen zeggen: we gaan morgen voetballen. Je merkt die omschakeling ook bij hen: ‘we hoeven niet bang te zijn of papa ja of nee zegt, het kan nu gewoon.’ Dat doet je goed. Hoewel ik met mijn masker overdag naar buiten kan en geen last heb van het licht, zitten we wel in coronatijd. Mijn slechte immuunsysteem maakt dat ik het masker niet al te vaak heb kunnen gebruiken. Hopelijk verandert dat snel.’

Wouter en zijn gezin in We Gaan Het Maken

Wouter en zijn gezin in We Gaan Het Maken

Door Noene Kazarjan

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Revalidatie
Revalidatie19 mrt 2021 - 10:42

Ik heb telefonisch contact opgenomen met u programma makers, omtrent de uitzendingen "We gaan het maken". Mij is de vraag gesteld om hier een reactie te plaatsen.
Ik ben zelf als ergotherapeut werkzaam binnen de Revalidatie. Veel vraagstellingen die binnen het programma worden opgepakt, dienen veelal binnen revalidatiezorg opgepakt te worden. Mij verbaasd het dat een aantal van deze vraagstellingen niet al binnen revalidatiebehandeling zijn opgelost. Te denken aan aangepast zwemvest, camera-opbouw op de rolstoel, game vraagstelling, communicatieapparatuur.

Ik weet niet of er nog een dergelijk programma gemaakt gaat worden (deel 2), dan zou het wellicht een mooie aanvulling zijn om designers samen te laten werken met een revalidatieteam (ergotherapeut, fysiotherapeut en logopedist). Ik verwacht dat de oplossingen dan nog meer toegespitst kunnen worden op de cliënt. Ik zou daar graag in meedenken.

Mochten er in dit programma meer aanmeldingen zijn geweest dan in het programma aan bod heeft kunnen komen, dan hoor ik het graag. Mogelijk kunnen wij vanuit ons revalidatiecentrum een aantal van deze vraagstellingen oppakken en hulp bieden.

holobo
holobo16 mrt 2021 - 12:56


Ik ben een absolute leek maar doordat ik naar Dit programma keek op 8 maart op tv met medewerking van professor Wouter Egging van uw campus. Met als doel ,het mogelijk maken voor deze vrouw een trap te beklimmen.
de uiteindelijke gevonden oplossing was een soort voetprothese waarbij deze vrouw toch nog zittend naar boven zou moeten. ik was gegrepen door de hele opzet.
Toen ik daarna opstond van mijn bureaustoel en per ongeluk de handel van de zitting raakte ging ik ineens helemaal beneden, daardoor dacht ik dat het volgende idee misschien een bijdrage zou kunnen zijn:
Als de gas cilinder qua formaat ,hoogte en inhoud aangepast kan worden en omgedraaid wordt en onder een schoenprothese bevestigt wordt waarbij de druk zo aangepast wordt dat het een trede omhoog gaat en iedere schoen een handel heeft die de pompfunctie met een drukknop kan regelen , dan zou zij naar mijn bescheiden mening en misschien ook wel belachelijke idee "lopend" naar boven kunnen, maar of dit kan functioneren?????????
vriendelijke groet Leo Tamis

15 mrt 2021 - 18:16

De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels.