NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Wat willen de klimaatactivisten van Extinction Rebellion?

26 apr 2019
  •  
leestijd 1 minuten
protest
Plotseling zijn ze overal, de klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR). De Nederlandse tak van de beweging die deze week Londen op stelten zette, blokkeerde korte tijd verschillende straten met wat ze de 'swarming'-tactiek noemen, een militaire tactiek die letterlijk 'zwermen' betekent. Ook in Maastricht gingen de klimaatactivisten de straat op.
In bewegende groepjes bezetten ze drukke kruispunten, waardoor enkele tientallen activisten genoeg zijn om een grote verkeersopstopping te veroorzaken. Waarom? ‘Omdat er tot nu toe geen gehoor wordt gegeven aan de klimaatcrisis,’ zegt woordvoerder Kate Mitchell. ‘Bijna alles is al geprobeerd: petities, politieke partijen, campagnes, etc. Toch is het klimaatprobleem groter dan ooit. Burgerlijke ongehoorzaamheid is erg succesvol geweest in het verleden en lijkt daarmee de enige optie te zijn op dit moment. Dat doen we vanzelfsprekend op een geweldloze manier, dat is een belangrijke waarde voor de beweging Extinction Rebellion. Het leven van een miljoen diersoorten, inclusief de mens, staat op het spel.’
Extinction Rebellion ontstond eind 2018 in het Verenigd Koninkrijk waarna al snel wereldwijd vertakkingen ontstonden. De activisten zien de huidige impasse als een noodsituatie die ‘nu echt radicaal anders’ moet (lees verder via Joop) .