Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Wat is er gebeurd na de aflevering van BOOS over Dominee Kort?

  •  
23-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
14882 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-03-01 om 18.09.50

Leon en Tim

© BOOS

Dominee Antonie Kort wil in BOOS vooralsnog niet het gesprek aangaan met Leon, die homoseksueel is en om die reden uit het dorp verbannen werd door Kort. Daarom besluiten mensen op een andere manier de aandacht van de dominee te krijgen. 

In de aflevering van afgelopen februari gaat Tim Hofman samen met Leon naar de Mieraskerk in Krimpen aan den IJssel. In die kerk preekt dominee Anthonie Kort, deze dominee heeft een brief gestuurd aan de gemeente waarin hij oproept om homoseksuelen te verbannen. Leon is homoseksueel en voelt zich hierdoor beledigd en gediscrimineerd. Hij besluit daarom aangifte te doen  bij het OM, maar zij doen hier verder niks mee. Terwijl het OM wel zegt dat deze uitspraken inderdaad beledigend zijn, wat strafbaar is. De reden dat dominee Kort niet vervolgd wordt voor zijn uitspraken heeft te maken met Artikel 6 van onze Grondwet die de vrijheid van Godsdienst behelst. Deze vrijheid is zó groot dat je andere wetten mag overtreden als je dit doet in naam van je religie. Wat Leon graag wil is een gesprek met de dominee. Hij heeft hier al meerdere pogingen tot gedaan, maar tot nu toe nog zonder resultaat.
Maar ook na meerdere pogingen van het team van BOOS blijft dominee Kort, evenals de woordvoerder van de kerk, weigeren met Leon in gesprek te gaan. Daarom spoort Tim kijkers aan om een brief te sturen naar de dominee. En dat doen mensen massaal. 
Inmiddels heeft Leon een advocaat. Leon wil dat de dominee veroordeeld wordt wegens groepsbelediging, aanzetten tot haat en discriminatie. Justitie erkende dat de dominee de wet heeft overtreden maar wil de geestelijke niet vervolgen omdat hij zich kan beroepen op de vrijheid van godsdienst.
Om de juridische kosten voor de zaak te dekken zamelt Leon - in samenwerking met COC Nederland - geld in. Er is vijfduizend euro nodig.
Het COC, dat Houtzager steunt, zegt in een verklaring: “Samen met Leon hebben wij besloten dat geld dat overblijft ten goede zal komen aan LHBTI-acceptatie in de biblebelt. Het onderwerp waar Leon zich al enkele jaren hard voor maakt.”

Eind juli maakt de gemeente Kapelle bekend twee Regenboogambassadeurs aan te stellen. Zij moeten 'als bruggenbouwers aan de slag gaan om vooroordelen weg te nemen'. Dit doen ze vooralsnog wel anoniem, zo laat de gemeente weten. 'Voor hun eigen veiligheid' omdat het naar eigen zeggen 'om religieuze redenen nog steeds érg gevoelig [ligt] in Kapelle'.
Het was wellicht nooit zo ver gekomen als mensen zich zowel online als offline niet massaal achter Leon hadden geschaard.

Zoals Mischa, die een brief schrijft.
Ook Bram besluit de dominee een kaartje te sturen. 
Er wordt een stoepkrijtactie (in regenboogkleuren) georganiseerd voor de deur van de kerk.
Ook Izzy is #TeamLeon.
En het COC Rotterdam komt in actie.
En de politiek gaat zich ook in het verhaal mengen. D66 roept de gemeenschap in een open brief op elkaar niet te veroordelen en geen verdeeldheid te zaaien.
Schermafbeelding 2021-03-02 om 09.05.30
Christenunie spreekt over naastenliefde.
Schermafbeelding 2021-03-02 om 09.06.36
En GroenLinks zegt dat je als homoseksuele christen ook in Krimpen aan de IJssel nooit alleen bent. 
Schermafbeelding 2021-03-02 om 09.09.10
De dochter van Kort heeft in een reactie aan krant de Stentor laten weten dat de uitzending haar verdrietig maakt en dat 'alles is verdraaid'. 'Leon is welkom, maar niet met zes man. Zo ga je niet het gesprek aan.’' Ze geeft aan dat haar familie veel haatmails krijgt en de predikant zelf niet bereikbaar is voor commentaar. 
Door Carolien Ronde
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.