BNNVARA

STEM. WIJ ZIJN VOOR.

Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? In onze verkiezingen-nieuwsbrief zetten we de komende weken alles over de Tweede Kamerverkiezingen voor je op een rij. Zodat jij weet wat je stem op een bepaalde partij betekent.

Wat doet armoede met een kind?

20 jan 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
142 keer bekeken
ben-wicks-iDCtsz-INHI-unsplash
Niet mee op schoolreisje, geen speelgoed of te weinig eten. Dat is de realiteit voor een op de vijf kinderen in Rotterdam.  

Al deze kinderen, in totaal zo’n vierhonderdduizend, leven met een structureel tekort aan geld, zo blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse kinderombudsman. Hoewel de kinderen de rekeningen niet hoeven te betalen, zijn zij helaas toch op veel verschillende manieren de dupe van het tekort aan geld. ‘Het is veel meer dan een tekort aan geld. Er was een meisje dat ik sprak die zei: “Wij hebben thuis geen speelgoed, en daarom nodig ik geen vriendinnetjes thuis uit.” Het gaat dus ook over uitsluiting en pesten’, aldus Stans Goudsmit, kinderombudsman van Rotterdam, in De Nieuws BV. Maar dat is niet het enige. Armoede werkt volgens Goudsmit op alle terreinen door: ‘Kinderen in armoede hebben een slechtere gezondheid, een lager schooladvies, meer kans op kindermishandeling, en meer kans op jeugdcriminaliteit, dus armoede is echt een veelkoppig monster.’ Daar komt de schaamte om voor de armoede uit te komen nog eens bij. ‘Er is veel schaamte en angst om erover te praten, en daarom ook om hulp te zoeken’, aldus Goudsmit.

Geen schoolreisje
Marjorie Malbons, oprichter van Stichting MAIT, ziet dagelijks ouders met financiële problemen. Wat dan direct opvalt is hoe de kinderen eronder lijden. ‘Dat ze niet mee kunnen op schoolreis, er geen ingerichte kamer is, of er niet voldoende eten is. Dus je ziet dat het veel effect heeft op de kinderen.’
Stap voor stap
De gemeente Rotterdam is al sinds oudsher de gemeente waar de meeste mensen in armoede leven. Dat is nou eenmaal zo, volgens wethouder Michiel Grauss. ‘Gelukkig wordt het wel minder.’ De bereidheid om kinderen in armoede te helpen is volgens wethouder Grauss in Rotterdam bijzonder groot als je de vergelijking trekt met de rest van de regio. Toch lijkt het nog niet te willen lukken om het doelmatig aan te pakken. ‘Stap voor stap gaan we de goede kant op’, volgens Grauss.

Drie regelingen
Op dit moment zijn er in Rotterdam drie regelingen waar kinderen die opgroeien in armoede aanspraak op kunnen maken. ‘Een daarvan, het jeugdtegoed, wordt heel goed gebruikt. Daar maken bijna alle kinderen die er recht op hebben gebruik van’, volgens Goudsmit. Maar wat de andere twee regelingen betreft werkt het een stuk minder goed. De ene regeling gaat over cultuur en sport, en de ander over aanspraak op een fiets en laptop voor school. Op deze beide regelingen wordt amper beroep gedaan. ‘Bij de een is het een op de drie kinderen en bij de ander een op de vier kinderen die er recht op heeft en het ook echt gebruikt.’ De reden daarvoor: ze zijn amper bekend onder deze groep en ze sluiten niet goed aan op hun behoeftes.

Te ingewikkeld
De regelingen zijn namelijk te ingewikkeld. ‘Ouders weten vaak niet waar ze moeten zijn’, aldus Malbons. Om een aanvraag te doen is namelijk een intermediair nodig, een ouder kan dat niet zelf doen. ‘En om die stap te zetten moet je wel weten waar je moet zijn. En daar lopen ze heel erg tegenaan.’ Met als gevolg dat ze, ondanks dat ze er recht op hebben, geen aanvraag doen voor de regelingen.

Informeren
Daarom moet er beter geïnformeerd worden, niet alleen de ouders maar ook de kinderen. ‘Zodat zij ook aan hun ouders kunnen vragen: “Mam, ik hoor dat ik gratis op voetbal kan, wil je me opgeven?”’, legt Goudsmit uit. Daarnaast willen oudere kinderen, jongeren, graag ook zelf de mogelijkheid hebben om een regeling aan te vragen zonder dat dit via de ouders geregeld hoeft te worden.

Luisteren naar ouders en kinderen
En hoewel voetbal natuurlijk enorm belangrijk kan zijn voor een kind, geeft het overgrote deel aan dat hun behoeftes ergens anders liggen, namelijk bij een fijn en veilig thuis. ‘Waar genoeg te eten is en kleding en elektriciteit. Daar sluiten de regelingen niet voldoende aan’, volgens Goudsmit. Daarom is het belangrijk om weer de kinderen en niet de gemeente centraal te stellen in de regelingen. ‘Ze zijn te veel ingericht vanuit het systeem, de gemeente. Zet ouders en kinderen centraal, dan kan het veel gemakkelijker.’ Daarnaast moeten de drie regelingen ergens centraal aangevraagd kunnen worden, en niet zoals Goudsmit aangeeft ‘op drie verschillende plekken, met drie verschillende formulieren bij drie verschillende organisaties’. Het moet eenvoudiger kunnen.
Door Carolien Ronde

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
consumentenman20 jan 2021 - 12:09

Nederland mag zich tot de rijkste landen van de wereld rekenen!
Vanwaar dan deze armoede en wanneer doet meneer Rutte en zijn team daar eens iets aan??????????