Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Waar staat de CO2-compensatieboom van jouw vliegreis eigenlijk?

  •    •  
13-08-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1253 keer bekeken
  •  
franz-schafer-0OMc3Vu-rF0-unsplash

Voor een paar euro extra worden er ter compensatie van je vliegreis een aantal bomen geplant. Maar waar staan die bomen eigenlijk? En lost dat voldoende op? In de nieuwste aflevering van Alledaagse Vragen het antwoord.

Je hebt er vast weleens van gehoord: het compenseren van de CO2-uitstoot van je vliegreis door het planten van bomen. Je vinkt een hokje aan, betaalt een paar euro extra en je hebt de uitstoot gecompenseerd. Althans, zo lijkt het. Maar is het zo simpel? En waar blijven al die bomen?

Stap je in een vliegtuig van KLM, dan staat jouw compensatieboom in Panama. Het geld dat jij extra overmaakt voor de CO2-compensatie gaat, volgens de site van KLM, direct naar CO2OL Tropical Mix – een organisatie in Panama. Maar of dat nou zo goed is? Milieuorganisatie Fossiel Vrij zet er zijn vraagtekens bij. Sterker nog: zij hebben KLM aangeklaagd omdat ze het oneens zijn met de duurzaamheidsclaims van de luchtvaartmaatschappij. ‘Volgens Fossiel Vrij ondermijnt het bedrijf urgente klimaatmaatregelen door klanten het idee te geven dat ze de milieuschade die vliegen veroorzaakt echt kunnen goedmaken’, aldus Alledaagse Vragen-verslaggever Merel Wielaert.

Hoe werkt CO2-compensatie?

Kirsten Sleven van Milieudefensie legt uit: ‘Het houdt eigenlijk in dat er een boom wordt geplant die CO2 vastlegt die anders in de atmosfeer zou blijven.’ Maar dat gaat niet van de ene op de andere dag: ‘Het duurt heel lang voor de CO2 is vastgelegd.’ De bomen moeten namelijk nog groeien. ‘En daarnaast is het ook belangrijk dat het bos niet weer wordt gekapt, want dan komt er CO2 vrij.’ Ook blijven lang niet alle bossen overeind, weet Sleven. In de gebieden waar veel van de bossen staan komen – door de hitte – regelmatig bosbranden voor.

Ook zijn de landen waar deze bomen geplant worden - in het geval van KLM dus Panama – lang niet altijd blij met die compensatiebomen. ‘Het is vaak schadelijk voor het inheemse gebied en de financiële compensatie die het bedrijf krijgt voor die CO2-aanpak gaat niet naar het land waar het bosproject zit’, aldus Merel.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!

Gerelateerd

Meer over dit onderwerp