Waar loop je tegenaan als je laaggeletterd bent?

theme-icon
Onderwijs
  •  
05-09-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1474 keer bekeken
  •  
Wil Holthuizen

Wil Holthuizen

© Kassa

Als je moeite hebt met lezen en schrijven, zoals 2,5 miljoen mensen in Nederland, kan dat in het dagelijks leven voor een hoop blokkades zorgen. Een simpel bezoek aan het ziekenhuis kan dan veel stress teweegbrengen.

Verkeersregelaar Wil Holthuizen is een van die 2,5 miljoen Nederlanders. Hij heeft het laagste niveau van de lts gedaan en is daarna meteen gaan werken, bij een deurenmakerij. Wanneer hij tijdens een reorganisatie wordt ontslagen heeft inmiddels de computer zijn intrede gemaakt. Het blijkt lastig voor Wil om zichzelf te redden. Hij is het lezen en schrijven verleerd. Hij besluit bij het LOI een computer- en leescursus te doen. Nu lukt het hem beter, maar hij loopt nog steeds tegen dingen aan.

Bijvoorbeeld als hij zorg nodig heeft. ‘De weg zoeken in ziekenhuizen en lange woorden kan ik niet goed uitspreken. Dan maak ik er bijvoorbeeld iets van, maar dat is niet goed eigenlijk.’ Ook brieven van de overheid zijn vaak te moeilijk voor Wil. ‘Dat is heel moeilijk. Ik lees hem wel een keer door, en dan nog een keer. Begrijp ik het niet, dan vraag ik aan mijn vrouw om hem nog eens voor te lezen. Maar dan heb ik hem bijvoorbeeld al drie keer gelezen. En als er moeilijke woorden in staan vraag ik haar: “Wat betekent dat en wat moet ik dan doen?”’, vertelt hij in Kassa.

En dat ligt echt niet aan Wil, weet Maurice de Greef van de Vrije Universiteit van Brussel. Het is simpelweg te lastig om brieven van de overheid te begrijpen. ‘De brieven zijn over het algemeen allemaal op een te hoog niveau geschreven. Dat is dus lastig om te lezen voor die mensen.’ Deze mensen lopen tegen hele praktische dingen aan, weet De Greef. ‘Het lezen van een bijsluiter is lastig. Het solliciteren naar een andere baan is lastig. Het functioneren op de werkvloer – bijvoorbeeld het lezen van veiligheidsregels – is heel moeilijk. Maar ook je eigen financiën regelen - internetbankieren is voor ons allemaal weleens een stoei, maar voor deze mensen helemaal en die komen er niet eens toe.’

Bij Taalkracht kunnen mensen lessen krijgen om ze te helpen met de taal. ‘Onze lessen zijn heel praktisch’, vertelt docent Ilse Korthouwer. ‘Echt gericht op het dagelijkse leven.’ Om de taalvaardigheid, en daarmee de zelfredzaamheid, van mensen te vergroten. ‘Er zit vaak een stukje schaamte of onzekerheid als het op taal aankomt.’ Daarom zijn de lessen dus erg belangrijk. Maar in plaats van investeren in het helpen van deze groep wordt er juist bezuinigd, weet De Greef. ‘In de afgelopen twintig jaar is twee derde van de sector wegbezuinigd. Dat is een blijvend probleem.’ Het aantal laaggeletterden is in de afgelopen jaren namelijk niet af- maar toegenomen. Er is een duidelijk verband te zien: ‘Met de afname van financiën is een gelijke trend te zien met de afname in deelname. Dus doordat wij die infrastructuur hebben wegbezuinigd, hebben we ook veel minder deelnemers op die trajecten, en eigenlijk is het probleem in dat opzicht veel groter geworden.’

Wanneer ben je laaggeletterd?
In totaal zijn er dus 2,5 miljoen mensen, van boven de zestien jaar, in Nederland laaggeletterd. Dat komt neer op bijna één op de zes mensen. Het taalniveau van iemand die laaggeletterd is, is vergelijkbaar met dat van een basisschoolkind in groep 6. ‘Je kan eenvoudige zinnen lezen of schrijven, maar een brief van bijvoorbeeld de GGD over de coronavaccinatie of een bijsluiter van een medicijn lezen én begrijpen is vaak te ingewikkeld’, legt Kassa-presentator Amber Kortzorg uit. Ook is het gebruik van een computer en smartphone moeilijk. Daardoor ontbreekt vaak de zogenaamde digitale vaardigheid. Denk aan: inloggen met je DigiD of het scannen van een QR-code met je telefoon.

Wat zijn de gevolgen?
Omdat het voor laaggeletterden minder makkelijk is om hun weg te vinden in de gezondheidszorg hebben zij zogenaamde beperkte gezondheidsvaardigheden. Het gevolg is dat zij vaak een slechtere gezondheid hebben. En dat heeft grote gevolgen. Zowel voor de gezondheid van de persoon in kwestie als voor de samenleving. Het kost ons namelijk minimaal 257 miljoen euro per jaar aan extra zorgbudget.

Hoe zit dat?
Duidelijke voorlichting in folders en filmpjes – die wel geschikt zijn voor mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden – kunnen veel problemen voorkomen. ‘Bijvoorbeeld rondom een operatie; je legt uit dat iemand nuchter moet blijven, maar als iemand niet goed begrijpt wat dat inhoudt, heeft diegene stiekem toch gegeten of gedronken op de dag van de operatie, waardoor de operatie niet kan doorgaan’, legt arts-onderzoeker Florine Schlatmann uit. ‘Als iemand de alarmsymptomen niet goed begrijpt wanneer hij na een operatie aan de bel moet trekken, ontstaan er meer brokken dan je had gehoopt. Een slecht begrip kan echt leiden tot hoge zorgkosten, tot meer complicaties en op den duur ook tot meer overlijdensrisico. Dat is een heel goed argument om hier nog meer op in te springen dan wat ziekenhuizen nu - met hun beste wil - doen.’

Thema's:

theme-icon
Onderwijs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

h.terpstra
h.terpstra11 sep. 2022 - 22:16

Mensen, die laag geletterdheid kunnen verbloemen. hebben voldoende hersens om taal te leren. Haal de drempel van faalangst weg. Vervolgens gebruik zo weinig mogelijk vaktaal. Lastig; maar probeer zo veel mogelijk Jip en Janneke taal te gebruiken. Mijn wielermaat een rechter heeft daar problemen mee opgelost. Mijn ervaring is, dat laaggeletterdheid ook voor komt bij drs taalgestudeerden als er technische stukken gelezen moeten worden .in o.a. het onderwijs. Groet, Henk

DaanOuwens
DaanOuwens10 sep. 2022 - 9:29

Groot probleem. Er zijn in de meeste steden alfabetiseringsprogramma's maar er is ook veel schaamte en onbekendheid. Het is ook niet alleen een allochtoon probleem er zijn grote aantallen autochtonen die ook het Nederlands niet goed beheersen. En erg genoeg komen er nog steeds leerlingen van het voortgezet onderwijs met een zeer beperkte schrijf- en leesvaardigheid. Goed om hier aandacht aan te geven. Maar met name overheden en andere instanties moeten alles doen wat mogelijk is om communicatie simpel en begrijpelijk te houden. En daar schort het nogal vaak aan. Met name in de sociale zekerheid proberen uitvoerders problemen te voorkomen door iedere brief juridisch dicht te timmeren. Daar zijn burgers doordat de brief onleesbaar wordt het slachtoffer van. Als een communicatie adviseur een bijdrage zou kunnen leveren is het op dit soort onderwerpen. Mijn ervaring is dat ik ze dan te weinig heb gehoord.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 sep. 2022 - 8:35

Kleine correctie: Autochtonen zonder mentale beperkingen die het Nederlands niet beheersen zul je niet snel aantreffen. Moedertaalsprekers leren de regels van de grammatica van hun taal zonder enige vorm van onderwijs in hun eerste levensjaren. Lezen en schrijven is een andere kwestie. Daar is scholing voor nodig en het blijkt maar al te vaak dat die onvoldoende effectief is.

DaanOuwens
DaanOuwens12 sep. 2022 - 16:16

@ DanielleDefoe Het gaat inderdaad om lezen en schrijven. Overigens begreep ik van iemand uit het voortgezet onderwijs dat ook de taalvaardigheid en woordenschat bij sommige autochtone groepen wel degelijk sterk achterbleef. Maar dit is vooral jouw vakgebied en niet het mijne. Dus ik heb de neiging jouw visie te volgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 sep. 2022 - 20:13

Een beperkte woordenschat behoort tot de mogelijkheden. Niet handig als je iets wilt duidelijk maken.