Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

96% van jullie vindt dat verwarde personen onvoldoende worden geholpen

  •  
24-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
aflevering1verward-foto6

We vroegen jullie gisteren of je vindt dat verwarde personen voldoende geholpen worden. 96% is het daarmee oneens. Wat zijn jullie argumenten?

‘Te veel bezuinigd’

@nibbeling: Er is aan de voorhand te veel bezuinigd op zorg. Mensen worden te laat geholpen en gezien. Daardoor kunnen kleine probleempjes makkelijk uitgroeien tot iets groots.

@mathilde.miedema: Er is in ieder geval behoorlijk bezuinigd. Langdurige zorg afgeschaald, opname mogelijkheden beperkt. Dus ja meer zware gevallen op straat.

‘De huidige politiek-sociale-economische (maatschappelijke) ontwikkelingen en situaties creëren mensen met verward gedrag’

@insta_trut: De huidige politiek-sociale-economische (maatschappelijke) ontwikkelingen en situaties creëren mensen met verward gedrag. Eenmaal (onvrijwillig) opgesloten (stel je even voor wat dat alleen al doet met je als mens) in de kliniek hebben zij nog minder ‘vrijheden’ en comfort dan criminelen in de gevangenis. Er is daar geen enkele andere behandeling dan afzonderen, in toom houden en platspuiten (de medicamenteuze behandelingen kennen amper wetenschappelijke onderbouwing en zijn er ook vaak enkel op gestoeld om iemand k-o te krijgen, zodat het werkbaar blijft voor het personeel). Vervolgens komen zij getraumatiseerd weer buiten en is er vaak geen passende nazorg. Terugvallen zijn hierdoor vaker regel dan uitzondering, terwijl de angst om weer terug te moeten naar die vreselijke kliniek domineert. Zo creëert de ‘zorg’ draaideur cliënten, die alleen nog maar verder afglijden en schade maken (bij anderen) in de maatschappij.

‘Wachtlijsten zijn enorm’

@pertra.scheeve: Eens……Hele GGZ is om zeep geholpen door bezuinigingen. Wachtlijsten zijn enorm. Verwarde personen dienen sneller juiste psychisch hulp te krijgen i.p.v. handboeien. Dat kan veel leed voorkomen. Verwardheid, depressie het kan ons allemaal overkomen.

@louise.vanherten: Eens! Het is echt verschrikkelijk. En daarna nog eens enorm lange wachttijden.

Hoe is het gesteld met de zorg (GGZ) voor verwarde personen?

Het aantal incidenten rondom verwarde personen stijgt. Op dit moment krijgt de politie zo'n 12.000 meldingen over verward gedrag per maand. De druk op de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) is ontzettend hoog. En toch wordt er voortdurend bezuinigd op specialistische zorg en interne opnames. De afgelopen jaren is er meer dan 30% bezuinigd.

Hierdoor ligt er veel druk op de hulpverleners. Zij hebben steeds minder mogelijkheden om mensen te helpen, door wetgeving zijn ze vaak aan handen en voeten gebonden. Dan zijn er nog de lange wachtlijsten, het personeelstekort, verregaande privacywetgeving en veel administratiedruk.

Terwijl het aantal incidenten met verwarde personen de afgelopen jaren stijgt, blijven ook de bezuinigingen opstapelen. Door die bezuinigingen is er de afgelopen jaren veel ingezet op ambulante behandeling, wat betekent dat dat iemand vanuit huis wordt behandeld en dus niet snel in een instelling wordt opgenomen ook al is de problematiek zorgwekkend.

Hoe vaak komen psychische aandoeningen in Nederland voor?

  • Bijna de helft (48%) van de volwassenen in Nederland tussen de 18 en 75 jaar heeft ooit één of meerdere psychische aandoeningen gehad.
  • 17% van de volwassenen in Nederland krijgt ooit met een middelenstoornis te maken (mensen die problemen hebben met het gebruik van verschillende soorten drugs of een mix van drugs en alcohol).
  • Het totale aantal patiënten in Nederland dat in behandeling is voor een psychotische stoornis is niet precies bekend, maar wordt geschat tussen 120.000 en 150.000 mensen.

Hulp & Napraten

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.