Er zijn grote zorgen om de Amsterdamse jeugd. Hun toekomst hangt af van in welk stadsdeel ze wonen en in sommige delen van de stad zijn de verleidingen van de criminaliteit te groot.
Het gaat niet goed met veel jongeren uit Amsterdam, aldus burgemeester Femke Halsema in Buitenhof. Er zijn grote wachtlijsten voor de jeugdzorg, er zijn veel jongeren met mentale problemen en er is een woningnood waardoor (jong)volwassenen (te) lang bij hun ouders moeten wonen. ‘En er is een heel grote groep die verleid wordt door de straatcultuur. Dat is zorgelijk’, aldus Halsema.
Drugscriminaliteit
Voornamelijk kwetsbare jongeren met een slecht toekomstperspectief worden makkelijk verleid tot drugscriminaliteit - 'zij kiezen ervoor om bijvoorbeeld drugskoerier te worden of zwaardere misdaden te plegen’ - omdat er veel geld in omgaat. ‘We zien een grote toename in het aantal drugs dat op straat wordt gevonden en we zien dat jongeren niet alleen steekwapens, maar ook automatische wapens op zak hebben. Soms om zichzelf te beschermen tegen het geweld van anderen, maar soms ook om de wapens te gebruiken.’ De politie in Amsterdam doet volop onderzoek om erachter te komen waar deze wapens vandaan komen. Maar dat is lastig, volgens Halsema.
Ook de zoon van Diana Sardjoe belandde in de drugscriminaliteit. ‘Het gaat heel makkelijk’, vertelt Sardjoe bij Op1. ‘Ze weten die jongens eruit te pikken. Op straat kunnen ze eerder hun waarde en status verdienen.' Het draait voornamelijk om erkenning en succes - de drugscriminaliteit is de snelste manier. ‘Ze willen erbij horen en geld verdienen, want de reden die deze jongeren gebruiken voor succes is geld.’
Straatcultuur
De straatcultuur waarin veel jongeren opgroeien is verhard. ‘Met name minderjarige jongens in Zuidoost en Amsterdam Nieuw-West groeien op straat op, omdat ze klein wonen en weinig mogelijkheden hebben. Hierdoor komen ze snel onder druk te staan van oudere jongens en meiden die wapens gebruiken, veel geld hebben, luxegoederen dragen en een voorbeeld voor hen zijn’, aldus Halsema. Om dit te handhaven is veel mankracht van instanties nodig, maar dat stokt op dit moment door een groot tekort.
Het straatleven lijkt makkelijk, maar het heeft ook zijn prijs. Tegenover veel geld verdienen staat het gevaar dat jongeren niet zo makkelijk uit de criminaliteit kunnen stappen. Oud-cocaïnesmokkelaar Jaap waarschuwt jongeren in Op1 voor de gevaren: ‘Als je eenmaal meewerkt, dan stap je er niet makkelijk uit. Je hebt een grote verantwoordelijkheid waar je je aan moet houden.’
Tekorten
In Amsterdam is er een groot tekort aan personeel in het onderwijs, de jeugdzorg en het politiekorps - er is een tekort van ongeveer 390 agenten, zo’n 700 jongeren staan op de wachtlijst voor jeugdzorg, en in de meest ideale situatie moeten er nog 563 fulltimebanen gevuld worden in het onderwijs. Door deze tekorten stapelen de problemen zich op en wordt het perspectief van jongeren steeds somberder.
Door een tekort aan agenten in Nederland moeten inzetbare krachten eerlijk over wijken worden verdeeld. In de praktijk betekent dit echter dat er te weinig mankracht in kwetsbare wijken aanwezig is. In Amsterdam proberen ze dat te compenseren door handhavers en jeugdcoaches de straat op te sturen, maar ook daar is een groot tekort aan. En volgens Halsema is dat niet eens het allergrootste probleem: ‘Dat speelt op de achtergrond, want in de gemeentelijke financiën is er ook een heel groot tekort. Hierdoor kun je de gezinnen die het moeilijk hebben niet op tijd tegemoetkomen en helpen voordat ze (jongeren, red.) de misdaad in gaan.’
Thema's:
In mijn jeugd was er ook kleine slechte behuizing we waren veel op straat en we hadden geen geld. Denk dat de hoofdoorzaak de ouders zijn die te gemakkelijk denken over opvoeden en verantwoording nemen. En mevr Halsema is koningin in het wegkijken en zo nu en dan laat ze iets van zich horen in wel heel algemene termen die op alles en iedereen kunnen slaan.
2/2 Veel inwoners voelen zich niet gehoord door haar, en dat haar beslissingen niet gebaseerd zijn op het welzijn van de burgers. Ze heeft weinig bereidheid getoond om met de gemeenschap in contact te komen en hun zorgen te horen, maar prefereert liever beslissingen achter gesloten deuren te nemen. Een van de ergste feiten die aan het licht zijn gekomen is dat een van haar kinderen in het bezit was van een vuurwapen, wat een groot gevaar vormt voor de stad. Het is duidelijk dat Halsema's ambtstermijn een mislukking is geweest. Amsterdam staat voor serieuze problemen en Halsema heeft zich ongeschikt getoond om deze op te lossen. Het is tijd voor haar om af te treden en voor nieuwe leiderschap om het roer over te nemen. De burgers van Amsterdam verdienen meer dan een burgemeester die hen zo compleet heeft laten falen.
1/2 Ongelovelijk hypocriet om van haar te horen. Toen Femke Halsema werd verkozen tot burgemeester van Amsterdam, hadden veel burgers hoge verwachtingen van haar leiderschap. Maar naarmate haar termijn vorderde, bleek dat ze niet opgewassen was tegen de taak om de stad effectief te besturen. Een van de belangrijkste problemen met Halsema's ambtstermijn was haar gebrek aan actie op belangrijke problemen waar de stad mee te maken heeft. De criminaliteitscijfers zijn aanzienlijk gestegen onder haar bewind, met veel buurten die zich onveilig voelen en onbeschermd. Halsema's reactie op deze crisis was matig op zijn best, met weinig concrete plannen om het probleem aan te pakken. Daarnaast is Halsema's behandeling van de infrastructuur van de stad een grote teleurstelling. Wegen en bruggen zijn in verval geraakt, waardoor burgers dagelijks te maken hebben met files en gevaarlijke omstandigheden. Ondanks herhaalde oproepen tot actie, heeft Halsema weinig gedaan om deze problemen aan te pakken. Bovendien is Halsema's communicatie met de burgers slecht geweest.
Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!