Stemmen voor een beter woonbeleid? Let dan op deze onderwerpen:

14-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
631 keer bekeken
  •  
Verkiezingen - thumb - wonen - eigen

‘Hoge huren, lange wachtlijsten, jongeren die noodgedwongen jarenlang bij hun ouders moeten blijven wonen omdat er geen betaalbare woonruimte is en ouderen die niet door kunnen stromen naar een kleiner huis’, constateert Kassa eind vorig jaar in Kassa’s Woonoplossingen. Ook tijdens deze gemeenteraadsverkiezingen zijn wonen en bouwen hét thema. 

Wonen als thema 
‘Wonen is een belangrijk thema. Je kunt stemmen op partijen die oplossingen bieden voor dit probleem’, legt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) uit. Gemeenten gaan namelijk om een deel van het woonbeleid. ‘Daarom is het goed om bij de gemeenteraadsverkiezingen te kijken wat de partijen in jouw gemeente van plan zijn’, onderstreept Marcel Trip van de Woonbond. 

Daarom leggen Boahene en Trip uit welke onderwerpen belangrijk zijn voor huurders en woningzoekenden én waar jij dus op kunt letten: 

Huurteams
Méér huurteams. In sommige gemeenten zijn er al huurteams actief. Waar je op een laagdrempelige manier hulp kunt krijgen. In sommige gemeenten zijn die er nog niet of moet je lang op de wachtlijst staan. Dat maakt de drempel om hulp te zoeken groter. 

Huisjesmelkersboete
De prijsopdrijving van huren kan een halt toegeroepen worden via een huisjesmelkersboete, legt Boahene uit: ‘Er zijn ook een aantal gemeenten die experimenteren met een vergunningstelsel. Waarbij je als verhuurder een vergunning moet krijgen, die ook ingetrokken kan worden als je je niet aan de regels houdt bijvoorbeeld.’ 

Opkoopbescherming
Volgens Trip zou opkoopbescherming ook kunnen helpen in de aanpak van huisjesmelkers. ‘Sinds 1 januari 2022 kunnen gemeenten voor koopwoningen een opkoopbescherming instellen. Opkoopbescherming voorkomt dat betaalbare koopwoningen voor de neus van starters worden weggekaapt door beleggers om vervolgens duur in de verhuur te gaan.’ Sommige gemeenten zouden het al hebben ingesteld, andere nog niet.

Betaalbare huurwoningen
De gemeente gaat onder andere over welk percentage van de nieuwbouw sociale huur moet zijn, volgens Trip. ‘De gemeente kan dus zorgen voor voldoende betaalbare huurwoningen. In de meeste gemeenten is er een groot tekort aan sociale huurwoningen. Door te eisen dat er in nieuwbouwprojecten een hoog percentage sociale huurwoningen wordt gebouwd kunnen gemeenten hier iets tegen doen.’

Intimidatie 
Ook volgens Boahene is het belangrijk dat er wordt gehandhaafd op huurprijzen: ‘Dat kan een gemeente op verschillende manieren doen. Op dit moment is er een puntensysteem dat bepaalt hoeveel er voor een kamer gevraagd kan worden. Maar heel vaak wordt dat genegeerd.’ Die problemen moet de huurder vervolgens zelf aankaarten, legt ze uit: ‘Het leidt dan ook echt heel vaak tot conflicten of intimiderende situaties tussen een huurder en een verhuurder. Daarom willen we ook dat de gemeente meer verantwoordelijk hierin neemt.’ 

Ook zou je volgens Trip kunnen letten op nieuwbouw, sloopplannen, de voorraad sociale huurwoningen, dakloosheid en de Rotterdamwet. ‘Gemeenten kunnen bijvoorbeeld een meldplicht voor verhuurders instellen die leegstand moeten melden’, aldus Trip.

Woningzoekenden
In Kassa's Woonoplossingen horen we welke woonwensen woningzoekenden zelf hebben en hoe zij de crisis willen oplossen:

Meer lezen over dit onderwerp? 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2022 - 8:44

Sommige mensen hebben er niets aan te stemmen voor de gemeentepolitiek, zeker niet als het om wonen gaat. Vanuit het regio-overleg wordt bepaald waar, in welke gemeente, welke soort woningen gebouwd mogen worden. Dat bepaalt tevens verregaand de sociale klasse van een bepaalde gemeente en de groei daarin. Mensen kunnen dan vaak niet eens meer in de eigen gemeente wonen als er in die gemeente voor jouw klasse niets meer gebouwd wordt. Ga je stemmen dan bepalen diezelfde inwoners van diezelfde 'bepaalde' klasse de uitkomst van de verkiezingen. Dat is een van de redenen dat ik niet meer ga stemmen. Die regio-overlegplannen worden vervolgens gesanctioneerd door de landelijke overheid en beloond met subsidie. Mijn gemeente was al een VVD/CDA bolwerk en zal dat alleen maar meer en meer worden. Andere inwoners worden, de eigen inwoners vooral worden in die zin gewoon 'kaltgestelt' . Immers partijen die voor hun belang zouden opkomen krijgen er geen voet meer aan de grond. Ik ga dus niet meer stemmen. We kunnen immers niet op een regio stemmen of regio-plannen wegstemmen. Dies worden mensen gewoon door de strot geduwd.