Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Splinter Chabot wil dat jong Nederland zich laat horen: 'de jeugdstem is essentieel'

  •  
21-03-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
Stembus
Vandaag is het zo ver.. Nederland gaat naar de stembus! Lokale partijen door heel het land hebben (soms bijzondere) campagnes gevoerd om ons naar de stembus te lokken. Ook jongeren zetten zich in voor de gemeentepolitiek en motiveren hun leeftijdsgenoten hun stem te laten horen.
Eén van de lokale jongerenpartijen is JongLelystad , opgericht door Murat Aktan en Meral Aktan. Met hun partij willen broer en zus het "oude, saaie Lelystad" aantrekkelijk maken voor jongeren. “We hebben gezien dat de stad de afgelopen jaren aan het afbrokkelen is.
"Meral en ik hebben een geweldige jeugd meegemaakt in Lelystad, maar de kansen die wij hebben gekregen gaan de jongeren nu niet meer meemaken," vertelt Murat Aktan. "Met als logisch gevolg dat veel jeugd wegtrekt. Lelystad is de jongste provinciehoofdstad van Nederland, maar dat zie je niet terug in de gemiddelde leeftijd van de inwoners, die stijgt op korte termijn naar 42 jaar."
Om een jonger publiek te bereiken maakt de partij veel gebruik van Instagram. In tegenstelling tot andere partijen in de regio: “Die gasten blijven nog hangen in het Twitter-tijdperk”, aldus Murat Aktan. "De jongeren die nog niet stemgerechtigd zijn kan je toch beïnvloeden, omdat ze onze berichten bijvoorbeeld delen met hun ouders." 
Een bericht gedeeld door POLITIEKE PARTIJ #JONGLELYSTAD (@jonglelystad) op 10 Mrt 2018 om 10:59 (PST)
Volgens Murat is er voor jongeren weinig te doen in de stad en daarom is het van groot belang dat juist zij woensdag naar de stembus gaan. “Bij jongeren moet je niet per se denken aan een leeftijd van vijftien; we doen het ook voor jonge ouders. Het is een fundamenteel probleem dat weinig mensen politiek actief zijn op straat. Veel mensen weten niet waar ze op moeten stemmen en dat is doodzonde! Als jij degene bent die klaagt, moet je ook je stem laten horen.”
Meral en Murat waren dinsdag te gast in de verkiezingsspecial van Pauw . Hier kwam ook Lorenzo van der Weide aan het woord. Hij is slechts negentien jaar en betrokken bij 50Plus!

"Iedereen moet stemmen!"

Ook Splinter Chabot, voorzitter van de landelijke Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD), vindt het van groot belang dat jong Nederland zijn stem laat horen. “Het gaat om de toekomst en hoe we dit inrichten. Iedereen moet stemmen! Nou ja, niet moeten, maar ik hoop het. Of dat nou links, rechts, boven of beneden is, met jouw stem geef je vorm aan de samenleving en het Nederland waarin wij leven. De jeugd gaat straks onderdeel zijn van de maatschappij en nu kunnen ze invloed uitoefenen op hoe die omgeving eruit gaat zien.”
De verbinding tussen jongeren en de politiek kan volgens Chabot nog groter. De opkomst van deze groep is over het algemeen laag. Interesse in de gemeenteraad is namelijk in veel gevallen ver te zoeken. “Het is een trend die je vaak ziet. Met veel initiatieven wordt er wel geprobeerd om de verkiezingen populairder te maken.” Zo opperde de burgemeester van Zwolle om een stembureau op te richten in een studentencafé. “Hopelijk kunnen ze dan nog binnen de lijntjes kleuren.”, lacht Chabot. “De jeugdstem is essentieel. Uit onderzoek blijkt dat je jongeren vroeg moet interesseren in de politiek. Je moet het dus stimuleren en interessant maken.”
(Tekst loopt verder onder foto) 
( Splinter Chabot)
SplinterChabot
Ten slotte wil Splinter iets belangrijks meegeven aan het publiek dat vandaag niet gaat stemmen. "In andere landen vechten mensen tot aan hun dood om hun stem te laten horen. In Nederland hebben we dat recht. Al 75 jaar leven we in vrede en veiligheid. Wees ervan bewust hoe bijzonder dat is. Dat we kunnen zeggen over de premier wat we maar willen. Maak gebruik van die vrijheid! Blijf niet in je bed liggen omdat je een kater hebt."

Breder spectrum

Chris Aalberts verslaat politiek voor onder meer The Post Online en is auteur van het boek “Aantrekkelijke politiek? Een onderzoek naar jongeren en popularisering van politiek”. De betrokkenheid van jongeren in de politiek is volgens hem even laag als altijd. “Die verkiezingen zijn niet interessant voor hen. Als er echte problemen zijn waar jongeren last van hebben, dan pas is er een reden om een keuze te maken en zich daarin te verdiepen.” Volgens Aalberts zijn er ook te weinig lokale media die er uitgebreid verslag van doen en als ze er al zijn worden ze bijna niet geconsumeerd door jongeren.
Het spectrum moet volgens Aalberts ook veel breder getrokken worden. “De initiatieven – van debatten tot raps – om mensen naar de stembus te trekken, zijn voor jongeren die al betrokken zijn. De vraag is hoe we jongeren gaan bereiken met een lage opleiding, die bijvoorbeeld net zijn begonnen met werken in een supermarkt. Het gaat niet over universitair studenten, die stemmen allemaal toch wel.” 
Nog niet gestemd? De stembureaus zijn woensdag open tot 21:00 uur. Vergeet je stempas en paspoort niet!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.