Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Slow travel: wat is dat?

13-07-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1022 keer bekeken
  •  
Chris Zegers in Rwanda

Chris Zegers in Rwanda, slow travel

© 3 op Reis

De meeste vakantiegangers proberen in korte tijd zoveel mogelijk hotspots te gaan zien. Chris Zegers doet het anders: hij gaat slowtravellen door Rwanda. Een leuk en duurzaam alternatief.

‘Het is een van de grootste valkuilen als je op reis bent: zoveel mogelijk plekken willen zien in weinig tijd. We proppen alle highlights in het beschikbare aantal dagen en reizen in sneltreinvaart het land door, maar als je veel wil zien breng je kwalitatief minder tijd op een plek door en heb je minder tijd om het land echt te ervaren’, vertelt Chris Zegers in 3 op Reis. Het alternatief: slowtravel. Het rustig aan doen. ‘En dat is nog duurzaam ook.’

Chris gaat het rustig aan doen in Rwanda, Afrika. Een land dat ongeveer net zo groot is als Nederland. ‘Een perfect land om in zeven dagen doorheen te racen en toch alle highlights te zien.’ Maar juist dát gaat Chris niet doen. Hij gaat te voet en met de fiets een route van zo’n tweehonderd kilometer afleggen: de Congo Nile Trail.
De trail wordt steeds verder ontwikkeld en daar wordt de lokale gemeenschap bij betrokken. Zodat ook zij hiervan kunnen profiteren. Bijvoorbeeld door lunch te verzorgen voor de wandelaars. Chris mag eten bij Jackline Nyarandamutsa. ‘Ik geniet hier zo van’, zegt Chris terwijl hij omringd door de familie van Jackline aan zijn lunch begint. ‘Dat je op deze manier het leven in Rwanda mag meemaken.’

Hoe word je slowtraveller? 3 op Reis heeft een aantal punten voor je op een rij gezet. Zo kan ook jouw volgende reis slow worden.

Stap 1: Reis langzaam
Dit is natuurlijk logisch: doe het rustig aan. Neem meer tijd om minder dingen te doen. Dus geen eindeloze lijstjes met hotspots en kriskras door een land rijden; take it slow. ‘Zie je tijd daarom als iets dat je kwalitatief wil besteden, in plaats van kwantitatief’, schrijft 3 op Reis.

Stap 2: Ga eens fietsen!
De tweede tip is om een langzamer vervoersmiddel te nemen. Vaak kiezen we voor de auto, of zelfs een binnenlandse vlucht, om ons zo snel mogelijk te verplaatsen. Maar door te kiezen voor een langzaam vervoersmiddel - zoals een fiets, een boot, of zelfs lopend - krijg je veel meer mee van het land waar je bent. ‘Je voelt je zoveel verder verwijderd van huis wanneer je een reis over land hebt gemaakt, dan wanneer je blindelings in een vliegtuig stapt en onderweg niets anders ziet dan het wolkendek.’ En daarbij: het is een stuk duurzamer.

Stap 3: Langer blijven
Naast dat het fijn is om je reis langer te laten duren, om zo rustiger aan te kunnen doen, is het ook prettig om langer op dezelfde plek te blijven. Boek dus een paar nachtjes langer een verblijfplaats. ‘Gebruik je extra dagen om je omgeving bewuster in je op te nemen.’

Stap 4: Vermijd grote jongens
Laat de bekende grote ketens tijdens je reis even links liggen. ‘Dit is de aangelegenheid om bij kleine winkels naar binnen te stappen en te ontdekken welke goederen de inwoners van het land hier verkopen.’ En vergeet ook de lokale markt niet.

Stap 5: Go local 
Laat je reis bepalen door de inwoners van het land of de stad waar je verblijft. ‘Maak een connectie met de bewoners en laat je de weg wijzen.’ Zo ontdek je de mooiste plekjes en lekkerste eettentjes.

Stap 6: Gooi je planning overboord
Als je de vakantiedagen op voorhand volplant met activiteiten blijft er geen ruimte meer over voor spontane ontmoetingen, uitnodigingen en plannen. ‘Uiteraard vraagt elke reis om enige planning. Van tevoren bedenken welke spots je écht niet wil missen is dan ook volstrekt logisch. Maar plan ook wat dagen in waarop je je dagbesteding aan toeval kan overlaten en waarop je van de gebaande paden kan afwijken.’

Stap 7: Thuis
Doe alles wat je thuis ook zou doen: boodschappen doen of een wandeling door het park maken. ‘Juist door alledaagse dingen te doen in een ander milieu, focus je nog meer op dat wat nieuw is en wordt je reiservaring des te authentieker.’
Door Carolien Ronde

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de BNNVARA nieuwsbrief!