BNNVARA
Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Sinan Can wint Van Praagprijs 2019

  •  
07-03-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
dvkvhk-03-sinan-houssein
Voor zijn moed en onafhankelijke oordeel krijgt documentairemaker Sinan Can de Van Praagprijs 2019. Deze oeuvreprijs reikt het Humanistisch Verbond elke twee jaar uit aan iemand die de samenleving op ‘onorthodoxe en vernieuwende wijze’ medemenselijker maakt. 
Een onafhankelijke jury onder leiding van Andrée van Es koos voor Sinan vanwege zijn moed en zijn onafhankelijke oordeel. Ook vindt de jury hem een belofte voor de toekomst, ondanks zijn inmiddels flinke oeuvre.  Hij is iemand die even jeugdig is in zijn gedrevenheid als gerijpt in zijn oordeel.  Hij voldoet daarmee aan de belangrijkste criteria voor de prijswinnaar: 
- Een inspirerend persoon die zich in leven en werk inzet voor een humane samenleving, waar vrijheid, zelfbeschikking, gelijkwaardigheid en verantwoordelijkheid, weerbaarheid en Bildung de belangrijkste waarden zijn.
- De winnaar geeft vorm aan deze waarden, is een voorbeeldfiguur voor een humanistische levenshouding en maatschappijvisie. Zij of hij zet mensen aan tot kritisch denken en bewust handelen en daardoor draagt zij/hij bij aan het humaniseren van de samenleving.
- Dat komt volgens de jury vooral tot uiting zijn manier van werken:  Hij stelt de lastige vragen die gesteld moeten worden in gesloten werelden en opent daarmee de ogen van jong en oud, waarmee hij laat zien dat ook in een moeilijke context de humane benadering mogelijk is.
Can is blij verrast met zijn nominatie. Vooral omdat het een maatschappelijke prijs is. En hij iemand is die van huis uit heeft meegekregen "dat het belangrijk is iets voor de samenleving te betekenen."

Uitreiking op Het Mag Het Licht Aan Festival

Sinan Can neemt de prijs in ontvangst tijdens het  Mag Het Licht aan Festival  op 7 juli in Muziekgebouw aan het IJ te Amsterdam. Als prijswinnaar is hij de curator van het festival en reikt hij zelf (symbolisch) een aanmoedigingsprijs uit aan de 600 kinderen die vallen onder het meest recente Kinderpardon.
Aan het festivalprogramma werken mee: Meral Polat, Nazmiye Oral, Boris van der Ham, Daan Roovers en Feico Deutekom. De bezoeker zal kunnen genieten van muziek, theater, soefisme, poëzie en filosofie.

De jury en eerdere prijswinnaars

De jury van de Van Praagprijs bestaat uit Andrée van Es (juryvoorzitter) Bahram Sadeghi, Daan Roovers, Kris Sloot en Willemien van Aalst. Eerder ontvingen onder meer Typhoon, Adelheid Roosen, Henk Oosterling, Johan Simons, Heddy Honigmann, Kees Schuyt, Karin Spaink en Pieter Winsemius de prijs.
Kijk voor meer informatie over de Van Praagprijs 2019 en de jury op de website van het Humanistisch Verbond.

Meer over:

van praagprijs, sinan, prijs,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar