BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Rico & Sticks x Typhoon in de Ziggo Dome

4 okt 2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
Foto's door: Ben Houdijk
Rico, Sticks en Typhoon zetten in 2016 de grootste Nederlandstalige hiphop-show ooit neer. Het concert in de Ziggo Dome in Amsterdam is een mijlpaal voor de muzikanten, het genre en de fans. BNNVARA maakte een documentaire over deze memorabele avond.  
Doe jezelf een plezier: kijk de documentaire en lees ook ons interview met Sticks - waarin hij terugblikt op het concert - hieronder. 
BNNVARA:  Het is alweer bijna twee jaar geleden, hoe kijk je terug op de show?
Sticks:  Met een heel positief gevoel. Alsof we een potje verpissen hebben gewonnen: we stonden als eerste Nederlandstalige hiphop-act in de Ziggo Dome. Nee joh, dat is allemaal ego en totaal niet leidend. De avond is goed verlopen en het is mooi dat zoveel mensen een kaartje voor de show hebben gekocht. We hebben natuurlijk op festivals als Lowlands gespeeld, maar naar deze show kwam iedereen echt voor ons. Dit concert was ook een bekroning op meer dan vijftien jaar vriendschap. Het leuke en schizofrene was dat we na een nummer van Typhoon en Liesbeth List naar naar een techno-set van Kubus switchten. Het schuurde soms, maar het werkte, en daar ga ik lekker op. 
Dit is tot nu toe jullie grootste show ooit. Hebben jullie het wat betreft de voorbereiding daarom anders aangepakt?
Nee. Rico, Glenn (Typhoon) en ik hebben één  keer samen gezeten bij ons in de studio om de setlist af te stemmen. En we hebben één keer samen geoefend met z’n allen. Rico en ik hebben een hoge mate van: we laten het gewoon gebeuren. Glenn zit heel erg in z’n hoofd, hij ziet het helemaal voor zich en wil dan dat gevoel bereiken. Rico en ik gaan gewoon. Wij hebben niks in ons hoofd. Dat moet je niet verwarren met domheid. Wat Rico en ik tijdens een show tussen de nummers zeggen is pure improvisatie. We spelen met de zaal. Als je met een band tot in den treure gaat oefenen haal je een soort spontaniteit eruit die voor mij essentieel is. Het is geen kritiek op de werkwijze van Glenn, misschien eerder een zwaktebod van mezelf. Glenn wil zijn beeld van een perfecte show neerzetten. 
sticks rico tyfoon
Jullie moesten Typhoons oeuvre rijmen met dat van jou en Rico. Dat resulteerde in een bijzonder gevarieerde show.  
Ja dat klopt. Het resultaat was een schakel-voorstelling waarin onze verschillende karakters duidelijk naar voren komen. Ik had het daar laatst nog met Glenn over. Ik ben een nuchtere guy, recht voor je raap recht. Wat you see is what you get. Glenn is esoterisch en meer de dromer. Hij speelde daarnaast ook met een band en wij niet. Nogmaals tijdens de show kwam dat allemaal samen en het werkte goed. 
Was het niet ontzettend puzzelen wat betreft de setlist?
Het ging vrij soepel. Alhoewel, bij Glenn wat minder haha. Glenn wil dan jams van een kwartier maken. Rico en ik maken van ons nummer  Hoedenplank ook geen versie van een kwartier. Met een band heb je zoveel meer mogelijkheden met een liedje. Dus ja, soms moesten we even puzzelen dat zie je ook wel in de documentaire terug waarschijnlijk. 
Jij en Rico trapten de show af met het nummer Tunnelvisie. Hoe was dat moment voor jou?
Dat weet ik nog heel goed. Het was een heel fijn en bijzonder moment. Ik dacht: shit we doen het echt. We zijn aan het knallen grootste popzaal van Nederland. Dat was een emotioneel moment. We maken al zolang muziek en we hebben nooit iets anders gedaan dan ons eigen gevoel volgen. Om dan dit voor elkaar te boksen samen is te gek. Glenn heeft ook altijd zijn gevoel gevolgd en alles op zijn manier gedaan, dat vind ik heel tof. Een ander hoogtepunt was het moment dat we het nummer  Ik Ben Een Zwollenaar  speelden en het nummer  Breedbeeldvisie  met Freez.
typhoon B&B

De Ziggo Dome is een stadion. In hoeverre was dit optreden anders dan een ‘normale’ show?
Het is een beetje groter allemaal. Een jaar voor de Ziggo Dome show stonden Rico en ik in AFAS Live, toen had ik iets van: het is hetzelfde als De Melkweg, maar een stap groter. De Ziggo Dome is echt anders. Het lastige element: het moest die avond gebeuren. We staan niet zoals Chef'Special jaarlijks in zo’n stadion. Wij hebben daar geen ervaring mee. Voor ons allemaal was het de eerste keer. De eerste keer is niet per se je beste keer, maar wel altijd de meest bijzondere. Net zoals de eerste keer dat je cd uitkomt of de eerste keer dat je seks hebt. BNNVARA is zo slim geweest om alles vast te leggen, oplettend van jullie.
Denk je dat jullie over 10 tot 15 jaar weer zoiets gaan doen?
Ik sluit het niet uit. Rico, Glenn, Freez en ik zijn altijd bezig met muziek maken. We zien wel waar het allemaal heen gaat. 
ruggen
Lees ook ons interview waarin producer Kubus vertelt over het album IZM dat hij samen met Rico & Sticks maakte.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar