Sfeerfoto van De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door
De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.
De Wereld Draait Door

Rico & Sticks: 'Creatief zonder drank en drugs'

13 okt 2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
rico & sticks
Afgelopen woensdag traden Rico & Sticks op in DWDD met 'Sneakers Fris' van hun nieuwe album 'IZM' (van:  dit is ‘m ). Voor het eerst in 10 jaar weer een plaat waarop de heren samen te horen zijn. Beide rappers hadden een succesvolle solo-carrière, maar stonden begin 2016 al gezamenlijk op het podium in AFAS Live (voorheen HMH). In december dat jaar beklommen ze samen met mede-Zwollenaar Typhoon het podium van de Ziggo Dome. We vroegen aan Rico, Sticks én producer Kubus hoe het nieuwe album tot stand is gekomen, maar eerst blikken we terug op de periode ná hun laatste gezamenlijke plaat, 'Eigen Wereld' met Opgezwolle uit 2006.
Rico: “Nee, de koek (tussen Rico en Sticks) was niet op. Maar we werkten altijd aan dezelfde projecten in dezelfde studio. Achteraf kun je zeggen dat het misschien wel fijn was dat iedereen even zijn eigen weg ging. Toen IZM kwam, voelde het daarom weer goed om samen te werken.” Sinds Eigen Wereld in 2006 is er veel veranderd in de levens van Rico en Sticks. Zo zijn ze vaders geworden en werkt Sticks als senior copywriter bij een reclamebureau. Dit nieuwe hoofdstuk in hun leven is ook wel van invloed geweest op het productieproces. Sticks: “Het wordt in onze muziek benoemd, het zit erin. Het geeft je een blik op zaken waar je je eerder niet druk om maakte. Het heeft ons leven verrijkt, het is allemaal wat gestructureerder geworden. We hebben geen uitspattingen meer tot midden in de nacht of zo.” De Correspondent beweerde onlangs dat Rico & Sticks gezegd zouden hebben dat ze tegenwoordig ' ouwelullenmuziek ' maken, maar dat wordt tegengesproken. Sticks: “Iemand anders zei dat, ik denk niet dat ik dat zelf zo zou zeggen. Ik vind het ook absoluut niet zo.” Rico vult de woorden van Sticks aan: “Ik kan ook niet recallen dat we dat gezegd hebben.”
rico & sticks dwdd
Experimenteel
IZM is experimenteel te noemen, en her en der roept het wat herinneringen op uit de jaren 80 en 90. Zoals bij het nummer 'Hoort Erbij'. Sticks: “Hiphop uit die tijd is altijd een inspiratiebron voor ons; swingbeat (commerciële r’n’b van eind jaren 80) en al die shit ook. Dat zit in ons DNA.” Externe invloeden op de muziek zijn hoorbaar op IZM, maar dat wil niet zeggen dat de mannen van tevoren al op zoek waren naar bepaalde sounds. Sticks: “We beginnen vanaf een nulpunt.” Kubus: “We willen dan heel erg het moment pakken. Ik weet niet wat er komt als we de instrumenten pakken. Van tevoren weet ik wel een beetje wat ik wil doen, maar de melodieën, wat er gaat gebeuren, weet ik niet. Alles gebeurt ter plekke. Ik maak gewoon wat, zij schrijven hun lyrics en aan het eind van de dag hebben we een track.” Rico: “Kuupie (Kubus) staat met één been in de techno en met zijn andere been in de hiphop en die overlapping van stijlen komt terug in onze muziek. Dat maakt dat het net wat anders klinkt dan wat ik altijd hoor.”
Bekijk de video van Hoort Erbij: 
'Eerst een docu'
Op Instagram krijgt de muziek van IZM visuele ondersteuning door prachtige beelden van videokunstenaar Michael Middelkoop. Sticks: “We wilden gewoon wat anders doen dan de standaard videoclip. We hadden eerst het idee om een docu te maken, maar als je dan een liedje wil laten horen in die docu dan moet je de hele tijd skippen. Toen dacht ik: misschien kunnen we dan beter videoclips maken en elke week een andere. Dus voor elk nummer op de plaat hebben we een eigen clip. Die hebben we laten maken door Michael Middelkoop en het team van creatieve mensen om hem heen. Het was wel een beetje een gok, maar het is heel goed bevallen. 
'Beter zonder genotsmiddelen'
De strijd tegen de drugs- en drankverslaving van Rico heeft ook “een grote rol gespeeld” bij de totstandkoming van IZM. “Vlak voor het albumproces ben ik begonnen met stoppen. Dan ga je wel kijken of muziek maken werkt zonder genotsmiddelen. Je weet dat het zonder werkt, maar je moet het wel even voelen dat je ook heel creatief kan zijn zonder drugs of drank. Uiteindelijk kom je erachter dat het eigenlijk beter gaat zonder. Het gaat eigenlijk zeker weten beter zonder. Het zit in jezelf ja, maar ik hield mezelf altijd voor de gek dat ik het nodig had”, zegt Rico openhartig.
Bekijk de video van Je Denkt Teveel: 
'Bijzondere vogel'
De jongens zijn dus wat meer tot rust gekomen. Er werd in diverse media ook met verwondering gesproken over de nieuwe hobby van Rico, maar dat blijkt meer een bezigheid voor af en toe. “Vogelspotten is een hobby die ik misschien maar twee of drie keer per jaar doe. Ik kan nog maar net een reiger onderscheiden van een ooievaar, maar de jongens waarmee ik ga, zitten er heel diep in. Ze kennen iets van 90 procent van alle vogelgeluiden. Als ze dan een geluid horen wat ze niet kennen, gaan ze spotten. Dan pakken ze er een boek bij en checken wat voor soort vogel het is. De meest bijzondere vogel die ík heb gezien is een zeearend hier in Nederland. Er zijn iets van drie nesten in het noorden van Nederland. Het zijn gigantische beesten en zijn iets van anderhalf, twee meter breed. En die nesten zijn helemaal gigantisch, daar pas je gewoon in. Vogelspotten is leuk om af en toe te doen.”
Nabije toekomst
In 2016 stonden ze met Typhoon in de Ziggo Dome, misschien wel het hoogst haalbare voor een Nederlandse hiphop-act. De nabije toekomst ziet er goed uit voor de Kubus, Rico en Sticks, met een concert in AFAS Live op 17 maart 2018 in het vooruitzicht. “Ik sta net zo goed op een klein feestje, maar het (concert in AFAS Live) is natuurlijk wel bijzonder en ik wil daar niet al te tof over doen. Verder heb ik niet al te veel dromen”, zegt Rico. Maar wat de jongens in de toekomst ook doen; hun homebase blijft Zwolle. 
Bekijk hier Rico & Sticks in de uitzending met het nummer 'Sneaker Fris': 
Ze speelden ook het nummer We Zijn Hier Niet  helemaal. 
Meer Extra? Ga naar de  rubriekspagina

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA