theme-icon
Achtergrond

Racisme, seksisme en fatshaming in verhalen Roald Dahl: hoe zit dat?

20-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
513 keer bekeken
  •  
roald dahl boeken

De Oempa Loempa’s worden genderneutraal en Caspar Slok is niet langer ‘dik’, maar ‘enorm’. ‘We willen ‘beledigend’ taalgebruik uit de boeken verwijderen, zodat iedereen ze met plezier kan blijven lezen’, openbaart uitgever Puffin.

‘Dit zijn een paar van de honderden veranderingen’, stelt de krant The Guardian. ‘Ook worden er stukken aan het verhaal toegevoegd die niet door Roald Dahl zijn geschreven.’ Deze wijzigingen hebben vooral betrekking op de fysieke omschrijving van personages: ‘De woorden ‘dik’ en ‘lelijk’ zijn uit het boek gehaald, dat is niet meer van deze tijd’, schrijft Joop. ‘Het ooit onbewuste seksisme en racisme heeft het verhaal verlaten; Oempa Loempa’s zullen niet meer omschreven worden als ‘kleine mannetjes’, maar als ‘kleine mensen’.’

Dit roept kritiek op bij trouwe fans: ‘Dit is absurde censuur. Ze zouden zich moeten schamen!’, wordt geschreven door schrijver Salman Rushdie.

Toekomstbestendig
‘Kinderboeken hebben de lastige eigenschap dat ze verouderen’, gaat Joop verder. ‘Omdat ouders geen zin hebben om voor te lezen uit boeken die bijvoorbeeld volstaan met racisme, verliest het boek waarde.’ De uitgever wil ervoor zorgen dat het verhaal overeenkomt met de waarden van tegenwoordig. Dahl paste het verhaal in het verleden zelf ook aan: ‘Oorspronkelijk waren Oempa Loempa’s ‘tot slaaf gemaakte zwarte Afrikanen’, maar nadat daar kritiek op kwam door het groeiende bewustzijn rondom racisme, heeft Dahl dit aangepast.’

Het hele oeuvre door
‘Door de Roald Dahl Story Company worden sensitivity readers ingezet om alle boeken van Dahl door te nemen’, schrijft NOS. ‘Volgens de organisatie levert dit kleine, weloverwogen aanpassingen op. Volgens hen is het ook niet ongebruikelijk om verhalen te herzien en aan te passen.’ Voor nu wordt nog alleen de engelse versie aangepast. Of Nederland volgt moet nog blijken.

Thema's:

theme-icon
Achtergrond
   theme-icon
Gender
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties

Poulain Therese
Poulain Therese21 feb. 2023 - 7:56

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."