Podcast: Vrouw op Mars

  •    •  
19-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
267 keer bekeken
  •  
vom podcast
Kijk hier voor meer informatie!
Aan wie kan je beter vragen hoe het vroeger was om vrouw te zijn dan aan je eigen moeder? In deze podcast gaat Willemijn Veenhoven met bekende moeders en dochters of zonen in gesprek over hun strijd voor gelijke rechten. De podcast is onderdeel van de crossmediale serie van BNNVARA over 100 jaar vrouwenemancipatie in Nederland. Kijk hier voor meer informatie!

Aflevering 6: Vele gezichten

Journalist en presentator Simone Weimans heeft een bijzondere moeder. Haar naam is Rinette Schotsborg. Een sterke vrijgevochten Surinaamse vrouw die haar dochters vernoemde naar Simone de Beauvoir en Marga Klompé

Aflevering 5: Ben ik in beeld?

Sophie Hilbrand en haar moeder Madeleen Hilbrand. Beide niet het type activistische feministen. Toch is Sophie met haar verschijning op tv een voorbeeld voor veel meisjes en jonge vrouwen. Hoe ziet zij die rol zelf? En wat heeft haar opvoeding daarmee te maken?

Aflevering 4: Het zwakke geslacht aan de macht

"Als je het hebt over een eerlijke verdeling van macht, dan zijn we daar ver vanaf." Aldus Hedy d'Ancona in 2018. Haar dochter Hadassah de Boer en Willemijn Veenhoven staan een beetje met een mond vol tanden. Zij dachten: ach, we zijn er eigenlijk wel zo ongeveer. Een boeiend gesprek tussen twee generaties. 

Aflevering 3: Vrij, vrijer, vrijst

Slutshaming. Daar kunnen moeder Barbara van Beukering en dochter Milou Deelen over meepraten. Het verschil: de dochter komt er tegen in opstand. Moeder dacht altijd: ik trek me er niks van aan. Waarom eigenlijk? Willemijn Veenhoven gaat met ze in gesprek. 

Aflevering 2:

Uniek in Nederland. Een moeder en een dochter die allebei hoogleraar zijn. Moeder Mineke van Essen is emeritus hoogleraar genderstudies en haar dochter Janka Stoker is hoogleraar leiderschap. Willemijn Veenhoven spreekt ze in de werkkamer van Janka aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aflevering 1:

‘Ineke, wie is eigenlijk mijn mama?’ Dat vroeg PvdA-kamerlid Gijs van Dijk eens toen zijn vrijgevochten moeder socioloog Ineke van der Zande hem ophaalde van de crèche. Willemijn Veenhoven spreekt ze op de werkkamer van Gijs in het Tweede Kamergebouw. Gijs vecht zijn hele professionele carrière al voor uitbreiding van het vaderschapsverlof. Hoe kan dat ook anders, met zo’n uitgesproken feministische opvoeding.

Meer over:

podcast
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar