BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Pas op: Space-herpes is nu een ding

21 mrt 2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
maan
Baanbrekend onderzoek van NASA: Het blijkt dat hoe langer je in de ruimte verkeert, des te groter de kans is dat je stiekeme herpesvirus weer de kop opsteekt. Waarom? Simpel gezegd stress. En het is best wel stressvol allemaal, daar tussen de sterren.
Bij 53% van de kort-reizende astronauten en 61% van de lange ruimtereizigers zijn tijdens het verblijf in de ruimte resten van opnieuw geactiveerde herpesvirussen aangetroffen. Dit is een significante verhoging in vergelijking met voor- en nametingen, waarbij de respondenten zich allemaal lekker met zwaartekracht trekkend aan het lichaam op aarde bevonden. De activering van het immer gezellige herpesvirus betekent echter niet per se zweren, huilen onder de douche en een aangetaste eigenwaarde: bij slechts 6 van de 112 onderzochte personen waren verschijnselen zichtbaar.

Vervelende omstandigheden

Space-herpes, dus. Zoals eerder gezegd stellen de onderzoekers dat stress de belangrijkste reden is van het ontwaken van het virus. De omstandigheden tijdens een ruimtereisje zijn namelijk niet echt relaxed. Denk aan G-krachten waar een ongetrainde sterveling zijn ziel van uitkotst, ruimtestraling die hele vreemde dingen doet met het lichaam en het ontbreken van elke vorm van zwaartekracht. Daarnaast besteed je vrij veel tijd in een mini-hokje zonder vrienden en familie. En de kers op de ruimtetaart? Je slaapritme. Dat krijgt een beuk op zijn metaforische smoel.

Ruimte-dromen

Pijnlijk. Want wie wilde er vroeger geen astronaut worden? Sommige ruimte-dromen gaan vervolgens kapot door mensonterende zaadcijfers voor natuurkunde. Dat doet misschien pijn, maar het ligt in ieder geval aan het eigen verantwoordelijkheidsgebied. Het bestaan van space-herpes kunnen we misschien maar beter verzwijgen voor de astronauten in spé. Anders heeft straks niemand meer zin Mars te ontdekken.
Tot zover het Daglicht van vandaag.
Meer Daglicht? Nederland wordt namelijk geteisterd door een pistachebende.

Meer over:

nasa, herpes, ruimtevaart

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar