Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Moet het eigen risico afgeschaft worden?

theme-icon
Geld
  •  
21-11-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1170 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-11-20 om 13.25

Iedereen heeft een verplicht eigen risico voor zorgkosten. Minimaal € 385. Is dat wel eerlijk?

Ons zorgsysteem is zeer toegankelijk, ‘maar niet gratis’, aldus Amber Kortzorg in Stemstress. ‘Het is gebaseerd op het principe van solidariteit: of je nou gezond bent of ziek, iedereen betaalt mee.’ In Nederland kom je daarom niet voor enorme verrassingen te staan mocht je een been breken of bloedonderzoek moeten ondergaan. ‘Dat kost je hooguit € 385 per jaar; het verplichte eigen risico.’ Toch is ook dat voor sommige mensen nog altijd te veel geld om te kunnen betalen. ‘Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 patiënten niet naar de dokter gaat uit angst voor hoge kosten. En hoe lager het inkomen, hoe vaker mensen zorg mijden.

Is afschaffen van het eigen risico een goed idee?

Mensen die chronisch ziek zijn betalen ieder jaar de hoofdprijs. ‘Oftewel: een boete op ziek zijn. Sommige partijen zeggen dan ook: "Weg met dat eigen risico!" Maar het afschaffen daarvan kost zo'n miljard euro per jaar en we betalen al veel voor onze zorg. Schaffen we het eigen risico af? Dan zal de maandelijkse zorgpremie waarschijnlijk nog verder omhooggaan.’ Daarom zijn andere partijen juist vóór het eigen risico: ‘Omdat het je dwingt goed na te denken voordat je naar de dokter gaat. Zo gaan we zuinig met zorg om.’

Enerzijds wordt de zorg dus toegankelijker zónder eigen risico en zijn de lasten eerlijker verdeeld, anderzijds zullen de maandelijkse zorgkosten voor iedereen hoger worden. ‘Ook als je nooit naar de dokter gaat.’

Wat vind jij?

Bekijk de hele video van Stemstress:

Meer lezen over dit onderwerp?

Thema's:

theme-icon
Geld
   theme-icon
Lijf

Meer over:

eigen risico, tweede kamerverkiezingen 2023, stemstress
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (6)

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:32

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:32

Gaat € 1,- per dag echt een verschil maken? Dat is grofweg 3,5-5% van een bijstandsuitkering. En qua marktwerking: een gepaste hoeveelheid is best goed gebleken. Nu is er echter veel te veel invloed van de markt (die reclame bv: stoppen daarmee, 100% mee eens; besteed dat budget maar aan uitzonderlijke zorg of zo). Maar laten we nu niet weer doorschieten naar de andere kant; was ook niet oké. Wat mij betreft worden alle zorgverzekeraars, verplicht, weer goed ingerichte coöperaties met dichtgetimmerde governance afspraken t.b.v de stem van de leden. Ik weet het; dat geeft vertraging in de besluitvorming maar dat moeten we maar voor lief nemen.

conchitalie
conchitalie30 nov. 2023 - 12:23

Belangrijk dat we hier iets aan doen. Dat er mensen zijn die dit moeten betalen van hun uitkering is niet normaal

polakkie
polakkie28 nov. 2023 - 10:03

Volgens mij zijn er best wel creatieve oplossingen waardoor het eigen risico kan vervallen zonder dat het de schatkist meteen miljarden kost. Zouden ze eens een denktank op moeten zetten.

marsgoddess
marsgoddess22 nov. 2023 - 15:36

de kosten van de gezondheidszorg gaan meteen enorm omlaat wanneer de marktwerking eruit wordt gehaald. Gewoon weer een ziekenfonds en geen verzekeringsmaatschappijen die honderden miljoenen uitgeven met zijn allen aan reclame en andere niet met gezondzijn gerelateerde onzin

6 Reacties
Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Deze reactie is verwijderd

Jorrit Muurling
Jorrit Muurling30 nov. 2023 - 14:02

Nuance is echt op zijn plaats. Alle marktwerking weghalen zorgt voor verkeerde werkprikkels (gechargeerd: veel te hoge salarissen en te weinig werkinzet theoretisch opgeleiden en te laag loon, maar ook te weinig werkinzet praktisch opgeleiden, plus een veel onpersoonlijker klantbenadering(!! patiënt is ook klant!). Helaas lijkt marktwerking iets menselijks. Hoe komt het dat je als je bv aan staar geholpen wordt bijvoorbeeld bij een ZBC (Zelfstandig Behandel Centrum) als een mens behandeld wordt en in de meeste ziekenhuizen als een nummer? Terwijl zorgverzekeraars liever dealen met een ZBC dan een ziekenhuis. Tja...., Gaat niet alleen om geld maar ook om prestatie. Die reclame: daar ben ik het 100% mee eens. Persoonlijk: verzekeringsmaatschappijen met een sterk sturende coöperatieve component zodat wijzelf weer meer in de melk te brokkelen krijgen (je ziet dat diegenen die een coöperatie zijn nu al daarmee meer communiceren). Maar een beetje concurrentie houdt een mens scherp.

jpm
jpm21 nov. 2023 - 8:20

Als gehandicapte heb ik zoveel zorg nodig, dat ik steevast in januari al mijn eigen 385 heb verbruikt. Toch ben ik blij dat al die overige kosten door dit systeem door ons allemaal worden gedragen.