BNNVARA

wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Krijgen jongeren een realistisch beeld van seks te zien in de hedendaagse media?

19 feb 2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
Still uit Dirty Talks3

Still uit Dirty Talks

© BNNVARA

In vrijwel alle romantische films verloopt seks zo vlekkeloos mogelijk (letterlijk en figuurlijk). Perfecte lichamen, gloednieuwe lingerie, urenlang genot en geen vleugje schaamte. Seks in het echte leven is echter niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Kim Holland bespreekt in een interview van Op1 dat ook pornofilms geen realistisch beeld van seks weergeven, en vaak overdreven zijn. Door het foutloze beeld van seks in de media hebben we bepaalde verwachtingen over hoe seks zou moeten verlopen. Maar zijn deze verwachtingen wel reëel? Hoe kijken we tegen seks aan, en hoe wordt seks onderling besproken?

 Seks: (bijna) iedereen doet het. Waar het vroeger taboe was om je seksuele escapades uitgebreid te bespreken, lijkt het nu een steeds vaker voorkomend onderwerp. Maar ondanks het feit dat seks meer voorkomt in de media, is het onder jongeren geen uitgebreid besproken onderwerp. Biologiedocent Joost Meijer bespreekt in Na het Nieuws hoe belangrijk het is voor jongeren om vanuit verschillende bronnen betrouwbare informatie te ontvangen. Dat kan het internet zijn, maar ook het klaslokaal en hun ouders.
Still uit Dirty Talks2

Still uit Dirty Talks

© BNNVARA

Er is een grote groep jongeren die hun vele vragen over seks niet durven te stellen aan familie of vrienden, en voor hen zijn alternatieve, betrouwbare informatiebronnen van groot belang. Izy Dekker deed onderzoek naar seksuele voorlichting op scholen, en geeft in hetzelfde interview aan dat veel jongeren moeite hebben om thuis vragen te stellen over hun seksleven. Dit komt voort uit ongemakkelijkheid of zelfs schaamte. Er is vaak nog steeds sprake van een stigma.
Still uit Dirty Talks

Still uit Dirty Talks

© BNNVARA

YouTuber Linda de Munck tracht dit stigma te doorbreken met haar filmpjes, waarin ze haar seksleven uitgebreid bespreekt, en talloze vragen over seks beantwoordt. In het NPO 3-programma Famous op je beeldscherm beschrijft Linda dat het voor een groot aantal jongeren prettig is als seks op een open manier besproken kan worden, zonder dat daar schaamte aan te pas komt.
De schaamte die jongeren voelen bij het stellen van hun vragen zou er niet moeten zijn. Dit sentiment ontwikkelt zich steeds meer, bijvoorbeeld in de serie Sex Education, die ernaar streeft om seks beter bespreekbaar te maken. Ervaringen moeten gedeeld kunnen worden, en jongeren moeten altijd de mogelijkheid hebben tot een open gesprek over seks.
In programma’s als Spuiten en Slikken wordt seks gelukkig al uitgebreid besproken. Ook in de nieuwe serie Dirty Talks wordt dit onderwerp aangekaart. In elke aflevering praten worstelende twintigers over intimiteit en hun eigen ervaringen. Van herkenbare, ongemakkelijke situaties tot seksuele rampscenario’s, niets is off limits. Vragen die je nooit eerder durfde te stellen worden eindelijk besproken, of je het antwoord nou wil weten of niet. Kijk nu hieronder de eerste aflevering. Let’s talk about sex, baby!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar