BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Is dropshippen echt makkelijk geld verdienen?

16 mrt 2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1324 keer bekeken
Schermafbeelding 2021-03-12 om 17.40.12

Tim Hofman

© BOOS

Dropshippen wordt steeds groter, ook in Nederland. Vaak zitten er jonge mensen achter de bedrijfjes. Is het makkelijk geld verdienen of schuilen er toch meer risico’s achter dan gedacht?

Afgelopen week gaat BOOS voor Esma en Tessa verhaal halen bij twee bedrijven: Luuqx en Galaxylampen. Beiden hebben hun producten al maanden geleden besteld en nog steeds niet ontvangen. Ze blijken overigens niet de enigen. Bij beide webshops lopen de klachten op online fora in de tientallen.

Dit zijn zogenaamde dropshippers: een relatief nieuwe manier van ondernemen waarbij het bedrijf online producten verkoopt zonder die daadwerkelijk zelf op voorraad te hebben, aldus Kassa. Vaak gaat het om producten van goedkope webshops uit China die direct worden doorverkocht aan de klant. ‘De tussenpersoon, in dit geval dus Luuqx en Galaxylampen, behandelt alleen de bestellingen en bespaart zo kosten op personeel en inventaris’, legt Tim Hofman in BOOS uit. Een methode die relatief vaak misgaat. ‘Zo vaak dat we dachten: laten we eens uitleggen hoe dit werkt.’
Hoe komen jongeren op het idee om te gaan dropshippen?
Bedrijven die aan dropshipping doen staan vaak op naam van jonge mensen. Zij raken op hun beurt namelijk vaak geïnspireerd door een handjevol jongens op het internet, zoals Joshua Kaats, Boyd Hoek en Jia Ruan. Deze zelfbenoemde ‘dropship-goeroes’ leggen je in een dure cursus uit hoe je een succesvolle dropshipper wordt. Maar deze jongens verdienen het grootste deel van hun geld niet met het dropshippen, maar met het verkopen van de cursus waarin ze uitleggen hoe je moet dropshippen. ‘Waar het ons om gaat is dat als je jong bent en je zit dit te kijken, dat je weet hoe het in elkaar steekt’, aldus Tim.

Daarbij wordt er in die cursussen vaak ook niet verteld dat dropshippen ook risicovol is. ‘Laten we er een paar doornemen waar de jongens van Galaxylampen ook duidelijk niet op voorbereid waren’, begint Tim.

Aansprakelijkheid

Tim: ‘Je bent bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk als je een eenmanszaak start. Dit houdt in dat je wettelijk aansprakelijk bent je verplichtingen na te komen. Zoals het betalen van een schadevergoeding. Als je een bv opricht ben je als bedrijf aansprakelijk en kan er bijvoorbeeld niet zomaar beslag worden gelegd op je bezittingen. Dat kan bij een eenmanszaak dus wel.’

Levering

Tim: ‘Je bent afhankelijk van een fabrikant die je waarschijnlijk nog nooit ontmoet hebt. En dikke kans dat hij zich ook nog aan de andere kant van de wereld bevindt. Ook is de levertijd van je product hierdoor per definitie al lang. Als dat door bijvoorbeeld een pandemie nog langer wordt, heb je al heel snel een boze klant.’

Het product
‘Je kan makkelijk te maken krijgen met een product van slechte kwaliteit. Denk aan de WearPods van Denzel Dongen die snel defect raakten of zelfs kapot aankwamen. Je loopt verder een kans om de regels met betrekking tot patent te overtreden. En daarbij kan je in de problemen komen met je markeringen: de regels die de EU hanteert zijn bijvoorbeeld niet dezelfde als die in China.’

Op die manier stapelen de problemen zich snel op. ‘Je klantenservice - waarschijnlijk bestaande uit alleen jij, of jij en een compagnon - moet ineens dealen met klachten van misschien wel honderden klanten en je hebt geen tijd om iedereen te antwoorden, dus zwellen de problemen alleen maar aan’, legt Tim uit. Voor je het weet krijg je dan te maken met boetes van Autoriteit Consument & Markt (ACM) of je krijgt de Reclame Code Commissie (RCC) achter je aan.

‘Hoe dan ook: weet waar je aan begint als dropshipper, maar weet ook waar je aan begint als je bij een dropshipper koopt’, besluit Tim.

Hoe kan je zien dat een webshop aan dropshipping doet?

  • Bijvoorbeeld omdat de levertijd erg lang is.
  • Of omdat het product ook op AliExpress te vinden is voor veel minder geld.