BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

"Ik wil geluk op mezelf afroepen"

1 nov 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WhatsApp Image 2017-11-01 at 09.08.41

Elk goed verhaal begint met een druppel inkt. Of het nu een thrillertrilogie is of ons eigen lijf…  we vertellen ons verhaal allemaal op onze eigen manier. Zoals met tatoeages. Het menselijk lichaam is een kleurplaat die we tot ver buiten de lijntjes kunnen inkleuren. Van tribal tot trampstamp. En achter elke tattoo schuilt een minstens zo mooi verhaal.

Het straatbeeld wordt al een tijdje gedomineerd door een nieuwe trend: tatoeages. Steden zijn veranderd in musea vol wandelende kunstwerken. Complete levensverhalen staan voor eeuwig in inkt gegrift op lijven waarvan je het niet verwacht. Die verhalen vertellen wij in ‘Getekend voor het leven’. Zoals het verhaal van  Tyron (27)  over zijn mandala-tattoo.
 “Ik gaf mijn tattoo-artiest letterlijk maar twee woorden: ‘sterk’ en ‘geluk’.  Verder gaf ik hem volledig de vrije hand. Vond ik enorm spannend. Als er dan een tegenslag in mijn leven is, wil mezelf er wel aan blijven herinneren sterk te blijven door mijn tattoo. Iedereen krijgt ermee te maken, ik ook. Mijn jeugd was niet makkelijk. Toch heb ik mijn talenten ontdekt . Ik ben blijven vechten en ben trots waar ik nu sta. Mijn les hieruit: wees sterk en je komt er doorheen. Het klinkt cliché, maar zo werkt het wel. Dit soort tegenslagen weerhouden me er in ieder geval niet van om risico’s te blijven nemen.”
Geluk afdwingen
“Ade Itameda – mijn tattoo-artiest – is gespecialiseerd in deze Indonesische mandala’s. In zijn zelfontworpen geheimschrift heeft hij de woorden verwerkt. Het woord ‘geluk’ is eigenlijk meer een knipoog naar mezelf. Negen van de tien keer heb ik gewoon dikke pech. Als er bijvoorbeeld met een muntje geflipt wordt. Nou, bij Tyron landt hij gegarandeerd op de verkeerde kant. Ik kan er inmiddels wel om lachen hoor. Ik heb stiekem de hoop dat als ik mezelf met het woord ‘geluk’ verbind, ik de betere dingen het leven op me afroep. En so far, so good. Ik woon in Amersfoort heel gelukkig met de liefde van mijn leven. En dat pakt niemand meer van me af. Eigenlijk is mijn tattoo een soort mantra die geluk afdwingt. Tof toch?”
“Het is grappig. Ik lijk een doodnormale accountmanager die in nette blousjes rondloopt. Maar onder dat alles gaat ‘stiekem’ mijn tattoo schuil. Ik wil mijn hele lijf onderdompelen in tattoo’s. Eerst mijn complete arm, daarna mijn rug en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wel allemaal van dezelfde artiest, hij maakt echt kunst. Het mooie ervan is dat niemand dat aan de buitenkant ziet. Mijn tattoo’s zijn echt van mij.”
Wil jij ook jouw tattooverhaal delen? Mail dan naar marleen.staal@bnnvara.nl

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar