Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Hoezo sturen mannen (ongewenste) dickpics?!

  •  
06-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1352 keer bekeken
  •  
dickpic

© MART PRODUCTION (Pexels) en charlesdeluvio (Unsplash)

Walging. Dat is hoe 76% van de mensen reageert als zij een ongewenste dickpic ontvangen. Waarom sturen mannen ze dan toch?

‘Ik hoef ze eigenlijk niet. Ik vind het er goor uitzien. Echt niet charmant’, vertelt een vrouw in Dickpics: de keiharde wetenschap, als presentator Dzifa Kusenuh haar mening vraagt over dickpics. Slechts 2% van de vrouwen raakt opgewonden van een ongewenste dickpic. Toch sturen mannen ze zonder consent. Wat bezielt hen?!

Waarom sturen mannen een foto van hun penis?

‘Mensen willen experimenteren, spelen, elkaar uitdagen, grenzen verkennen en plezier hebben, maar zijn ook uit op seksueel genot’, legt cultuurwetenschapper Margriet van Heesch uit. Daarom laten ze hun geslachtsdeel aan elkaar zien, in de hoop dat de ander er opgewonden van wordt.

Een andere reden is dat mannen opgewondener raken van naaktbeelden dan vrouwen, legt neuropsycholoog Mathilde Kennis uit. Dat blijkt ook uit hersenonderzoek. Mannen sturen een dickpic, in de hoop dat vrouwen diezelfde opgewondenheid voelen. Dat terwijl uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen liever subtielere, romantische en sensuele afbeeldingen of video’s zien. ‘De kans is groot dat het vrouwenbrein dan gaat zeggen: “Dit vind ik wel sexy.”’

Presentator Max Terpstra maakte een dickpic op de Dutch Desgin Week:

Hoe wordt er gereageerd op dickpics?

‘Komt zo’n foto binnen op het moment dat je al seksueel contact hebt met elkaar, dan kom je een beetje in de juiste gemoedstoestand’, vertelt cultureel socioloog Samira van Bohemen.

  • Eén op de vijf vrouwen van 12 jaar of ouder ontvangt weleens een dickpic.
  • 88% van de ontvangers heeft niet aangegeven dat ze deze graag zouden willen ontvangen.
  • 76% van de ontvangers van een ongewenste dickpic walgt er zelfs van.

In de gayscene en op datingapps als Grindr lijkt de dickpic daarentegen een stuk geaccepteerder te zijn. ‘De meeste homomannen hebben een iets vrijere seksuele moraal’, legt Jeremy Heshof, psychotherapeut bij Praktijk voor Mannen, uit. Doordat zij vaak pas na de puberteit uit de kast komen, komt hun seksuele ontwikkeling wat later op gang. ‘Dus bij veel mannen gaan de remmen eraf.’ Een ander verschil is de gelijkwaardige relatie die tussen mannen kan ontstaan, aldus Van Bohemen. ‘Ze hebben allebei de mogelijkheid om een dickpic te sturen.’

Hoe iemand op je dickpic reageert is afhankelijk van de timing waarop en de context waarin je het verstuurt. Het is vooral verstandig om, voordat je een dickpic verstuurt, consent te vragen bij de ontvanger. ‘Want consent is zo sexy, zo fucking geil’, vertellen presentatoren Jurre Geluk en Dzifa Kusenuh met een glas champagne in hun hand. ‘Een gevraagde dickpic? Santé!’

In ‘Dickpics: de keiharde wetenschap’ onderzoeken Jurre en Dzifa hoe ons brein, ogen en lichaam reageren op dickpics. Ook gaan ze op zoek naar Het Perfecte Paaltje: de mooiste, gewenste dickpic van Nederland.

Dickpics: de keiharde wetenschap’ is vanaf 27 november om 22.00 uur te zien op NPO 3, of terug te kijken via NPO Start.

Meer over dit onderwerp?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.