Hoe kan het dat jonge meisjes in de ban raken van ‘pro-ana’?

12-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3446 keer bekeken
  •  
ian-keefe-gV7l2YslRS4-unsplash

De kritiek op de pro-anawebsites, waarop extreem afvallen verheerlijkt wordt, klinkt al jaren. Maar er blijkt een nog veel groter probleem schuil te gaan achter dit soort sites, namelijk pro-ana-coaches.

Al meer dan 20 jaar bestaan er pro-ana websites waar extreme afvaltips worden gedeeld. De berichten die daar worden gedeeld brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Maar dat is niet alles; jongeren met een eetstoornis worden hier namelijk met enige regelmaat benaderd door de zogenaamde pro-ana coaches. Dat zijn mensen die zichzelf aanbieden als afvalcoach, maar vaak op andere dingen uit zijn. Zo kunnen de - toch al kwetsbare - jongeren gedwongen worden tot seksuele handelingen of het versturen van naaktfoto's.

Alicante-podcastmaker Elif Kan: 'Pro-ana, de naam zegt het al een beetje, het staat voor pro anorexia. Hier wordt anorexia verheerlijkt en worden tips gegeven om zo snel mogelijk af te vallen - wat heel ongezond is en waar heel veel risico's aan zitten. (...) En je kan er dus ook chatten met lotgenoten. Maar wat dus blijkt is dat hier ook heel wat andere mensen op zitten dan waar het eigenlijk ooit voor bedacht is.' Namelijk pro-ana coaches. 'Wat blijkt is dat er ook heel veel oude, vieze mannen op zitten die naar die chat toegaan die zeggen "wist je wel dat je ook af kan vallen met seks? en ik wil dan wel seks met jou hebben". Op die manier - een hele geraffineerde manier - maken zijn misbruik van een groep die heel erg kwetsbaar is.'

Luister de hele podcast van Alicante: 

Let op! Deze podcast gaat over eetstoornissen en seksueel overschrijdend gedrag. Dit kan triggerend werken als je hiermee te maken hebt, of te maken hebt gehad. Voor hulp kun je altijd terecht bij Slachtofferhulp Nederland, Chat met Fier, Proud2beme en GGZ Rivierduinen

Meer lezen/kijken/luisteren over dit onderwerp?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Eellco2
Eellco220 mei 2022 - 8:31

„Let op! Deze podcast gaat over eetstoornissen en seksueel overschrijdend gedrag.” — Correctie: seksueel GENSoverschrijdend gedrag.