Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Hoe is het om te leven met tinnitus?

5 jul 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Nachtdieren, deleted scenes #3: Ryanne op bezoek bij iemand die ALTIJD gepiep en ruis hoort.
Bleiswijk, vier uur in de nacht. Iedereen slaapt, maar bij Ronald brandt nog licht. ‘Ik heb heel erg last van tinnitus’, zegt hij, en daarom is hij nog wakker. Constant hoort hij gepiep en geruis. ‘Insecten die zoemen, noem maar op. Hele vreemde geluiden die er gewoon niet zijn. Maar ze zitten wel in je hoofd. En dan slaap je echt niet meer hoor. Ik heb het al acht jaar, en leer ermee te leven. Maar het is een heel eenzaam bestaan.’ Ronald is eenzaam maar niet alleen: ruim 1,5 miljoen mensen hebben een ruis of piep in hun oor.
Verjaardag
Ronald werkte 35 jaar in het onderwijs. ‘Maar toen ik die tinnitus kreeg, was het verschrikkelijk om voor de klas te staan. Ik kon die kinderen niet horen. Het was één brij van geluiden. Uiteindelijk ben ik 100 procent afgekeurd – wat ik heel erg betreur.’ Naar een verjaardag gaan is er ook niet meer bij. ‘Mijn vrouw gaat overal alleen naartoe. Mensen snappen het niet.’
Ronald ging in therapie. Niet om het geluid weg te krijgen, maar om ermee te leren leven. ‘Er zijn dingen die je wél kunt. Dat leer ik in therapie ook wel. Denk dan maar niet aan alle dingen die je gehad hebt.’
Klaar
Sophie Hilbrand ging voor Sophie in de mentale kreukels al eens op bezoek bij een bijeenkomst voor mensen met tinnitus. ‘Ik heb er honderdduizend euro voor over om er vandaag vanaf te komen’, zegt een van hen. ‘Op een bepaald moment dacht ik echt: het is nu klaar’, zegt een ander. ‘Ik stond met mijn man op het strand en zei dat ik de zee in zou lopen.’ Bekijk het hele item (vanaf 11:55) hieronder.             
Volgende week: Ryanne bij krantenbezorgers!
Kijk/lees/luister verder
Alle afleveringen Nachtdieren
Sfeerbeeld BNNVARA programma's