NPO
Sfeerfoto van BNNVARA

BNNVARA

Wij zijn voor

Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook? Samen zetten we dingen in beweging. Sluit je aan bij BNNVARA.

Hoe herken je een oplichters-webshop?

27 mei 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Hoe weet je dat je online niet met een oplichter te maken hebt? Spoiler: een keurmerk zegt niet alles.
Linda de Boer (foto) kocht een bank bij webwinkel Monkidesign. Het hele interieur paste ze aan op haar nieuwe aankoop: een grijze muur, een witte muur – die bank zou daar perfect staan.
Je voelt ‘m al aankomen: die bank kwam nooit aan.
Geen reactie
De twijfels ontstonden toen ze geen bevestigingsmail ontving, en de bank uiteindelijk helemaal niet op de aangegeven tijd aankwam. ‘Ik merkte dat het telefoonnummer het niet deed, en toen heb ik weer een e-mail gestuurd. Ik kreeg geen reactie.’ Ze baalt nog het meest van het geld dat ze nu kwijt is. ‘Ik heb vier maanden moeten sparen, beetje bij beetje. Ik werk parttime, dus dat geld komt niet uit de lucht vallen.’
Monkidesign is inmiddels uit de lucht, het bedrijf is uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Tarik, de eigenaar, heeft echter een hele reeks bedrijven bij de Kamer van Koophandel ingeschreven. De laatste daarvan bestonden slechts een paar maanden, maar Tarik gaat telkens gewoon verder onder een andere naam, met een nieuwe site. By Mogum. Mokum Living. Different by Design. Steeds dezelfde eigenaar. Kassa reist alle adressen van de KvK-inschrijvingen af, maar Tarik is nergens te vinden.
Goedkoop
Hoe herken je dit soort nepwebwinkels? Gijs van der Linden van het landelijk meldpunt internetoplichting probeert in ieder geval zelf de illegale webwinkels zo snel mogelijk offline te krijgen. Maar het blijft opletten: ‘Als het echt heel goedkoop is, moet je je afvragen of het wel kan.’ Daarnaast zijn er natuurlijk de reviews op fora en de keurmerken zoals Webwinkelkeur of Thuiswinkel. ‘Dat is een bepaalde garantie dat de webwinkel ook gekeurd is.’ Oplichters maken natuurlijk ook veelvuldig gebruik van deze keurmerken, check dus ook op de website van het keurmerk zelf of de site wel echt is aangesloten. Op deze site staan alle (bij de politie) bekende oplichters-URL’s, telefoonnummers en rekeningnummers onder elkaar.
Meer tips hier:

Meer over:

, ,