Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Gijs van De Marker: 'Waar ligt Rutte's rode lijn voor Rafah?'

  •  
03-06-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
283 keer bekeken
  •  
ANP-500171128

Rook stijgt op na een luchtaanval op Rafah

© EPA / Haitham Imad

'Als Israël Rafah massaal binnenvalt, is dat een gamechanger', was de boodschap van demissionair premier Mark Rutte op 19 maart. We zijn inmiddels twee maanden verder en Gijs van De Marker vraagt zich af: waar ligt de rode lijn van Rutte nou precies?

'Als Israël Rafah massaal binnenvalt, is dat een gamechanger. De rode lijn die Israël niet mag overschrijden; anders moet Nederland het beleid rondom Israël opnieuw gaan overwegen', aldus Gijs. 'Het was de boodschap van onze premier Rutte op 19 maart. Israël dreigt op dat moment namelijk Rafah binnen te vallen, terwijl dat de laatste veilige zone in Gaza zou zijn. Er zitten anderhalf miljoen gevluchte Palestijnen in die stad. Een grootschalige aanval zou een totale ramp zijn. Maar zou volgens onze premier gelukkig ook consequenties hebben voor Israël.'

Wat is er sinds de uitspraak van Rutte in Rafah gebeurd?

We zijn inmiddels twee maanden verder na de gamechanger-uitspraak van onze demissionaire premier. 'En die rode lijn van Rutte lijkt helemaal verdwenen', aldus Gijs. Wat is er ondertussen allemaal gebeurd in Rafah? Gijs zet het in de video van De Marker voor je uiteen:

De situatie in Rafah maakt een hoop los, stelt Gijs: 'De wereld reageert woest.' Daarom richt hij zich met een vraag tot de demissionaire premier: 'Beste premier Rutte. Ik denk dat ik voor een groot deel van Nederland spreek als ik me het volgende afvraag: waar ligt je rode lijn nou precies?'

Meer over dit onderwerp:

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.