Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Geloof doet niks | Column Claudia de Breij

  •  
28-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
341 keer bekeken
  •  
claudiadebreij-mindlessness
Sommige mensen zijn bang voor een geloof.
Ik niet.
Geloof doet niks. Mensen doen dingen. 
Neem nou dominee Folkert Rinkema van de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk in Katwijk. De Armeense Hayarpi Tamrayzan dreigt te worden uitgezet, maar ze mag met haar familie al drie weken schuilen in de kerk. Nu wil de kerk een estafettedienst houden, dominees wisselen elkaar preek na preek af. Zolang er een kerkdienst gaande is, kan de instantie die het gezin wil uitzetten de kerk niet in. De dominee heeft geworsteld met een dilemma, want, vertelt hij aan  de Volkskrant : ‘Als kerk willen wij de overheid gehoorzamen, dat schrijft God ons voor, maar een ander gebod schrijft ons voor dat wij omzien naar mensen in nood. Als ik me voorstel wat de in Armenië politiek actieve vader van dit gezin te wachten staat als hij wordt uitgezet, dan kan ik het als christen niet over mijn hart verkrijgen dat te laten gebeuren.’
Dát is een christen. Pat Robertson is óók een christen. Hij is een prominente leider van de Amerikaanse evangelicals. Deze week verscheen ook hij in de media in verband met een zaak van internationaal belang: de Saudi-Arabische journalist Jamal Kashoggi. Deze journalist woonde in Amerika, schreef kritisch over het Saudische koningshuis voor de  Washington Post  en was van plan te trouwen; hij moest alleen even in het Saudische consulaat in Istanbul de benodigde papieren halen. Dat gebouw is hij nooit meer levend uitgekomen. De lezingen variëren nu nog van ‘verdwenen’ tot ‘in stukken gezaagd’ tot ‘per ongeluk dood gefolterd’, feit blijft dat Kashoggi’s laatste column, over de bedreigde persvrijheid in Saudi-Arabië, vermoedelijk niet in de smaak viel bij kroonprins Bin Salman. Met diezelfde kroonprins doet het Westen goede zaken. Pat Robertson roept gelovigen dan ook op nu niet om sancties tegen het Saudische koningshuis te schreeuwen, dat zou zonde zijn: ‘We hebben een wapendeal van 100 miljard dollar met deze mensen. Dat zijn veel banen, en veel geld voor onze schatkist.’ Zou Pat Robertson dat verhaal kennen van Jezus die de wisselaars de kerk uitsloeg? Ted Neeley toert nog steeds als Jesus Christ Superstar, misschien kunnen we hem een keer in zijn jute jurk ’s nachts laten aanbellen bij Pat Robertson?
Geloof doet niks. Veel mensen zijn bang voor de islam. Ik ben ook bang voor idioten met kalasjnikovs, bomgordels of vrachtwagens die denken dat Allah het tof vindt als ze zoveel mogelijk ongelovigen raken. Maar ik ben dol op Shirin Musa, een stoere vrouw met een hoofddoek, de vrouw die met haar organisatie Femmes for Freedom strijdt tegen huwelijksdwang en andere onderdrukking achter de voordeur van een verstikkend religieus systeem. Ze heeft zelf ooit gevangen gezeten in zo’n religieus huwelijk, maar zich eruit geprocedeerd. Ze helpt andere vrouwen, maar wordt vanwege tweets over een van verkrachting beschuldigde man nu mogelijk vervolgd door het OM.        Ik ga de kerk in Katwijk maar vast bellen. 
Geloof doet niks. Mensen doen dingen. Geloof maakt hooguit goede mensen beter, en slechte mensen slechter.

Meer over:

geloof
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.