BNNVARA
Een eerlijk en gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Fok de blokjesbuik!

29 jun 2017
  •  
leestijd 3 minuten
plussize mannen
Stop het blokjesdenken! Het is tijd voor een nieuw soort (vet)rolmodel: de plussize man! Die staan namelijk sterk in de min. We hebben meer mannen met een maatje meer nodig!
Hete heren zien we het liefst zonder kleren. Maar mannen staan net zo voor het blok(je) als vrouwen wanneer het gaat om het kweken van een lekker lijf. De druk om strak in dat velletje te passen, is groot. En die borstspieren moeten groter.
Terwijl de vrouwelijke plussizemodellen de modewereld overnemen, is het een beetje stil op Mars. De mannen blijven achter. In het krachthonk. En dat is jammer. Mannen hebben net als vrouwen toch ook veel meer inhoud dan alleen die goedgevulde biceps?
Vrouwen daarentegen lijken langzaam de lovehandles in eigen hand te nemen. Er is een revolutie gaande. Naast elke bil wordt ook elke put bloot gegeven. Go #bodypositivity! Instagram stroomt vol met vollere vrouwen. Ze zijn er namelijk in alle soorten en maten. En dat mag gezien worden. Oók op social media.
Maar menig man hangt vaker in de sportschool dan op de bank. Sixpacks domineren de covers van mannenbladen en dikkere mannen worden vooral gezien als ‘gezellig’. Maar waarom krijgen ze niet het stempel ‘gewoon gezond’? Of ‘gewoon’? Ik ben er klaar mee dat we onszelf dat hot or not-label ophangen. Want er zit nog zoveel tussenin. Dat geldt niet alleen voor vrouwen, maar ook voor mannen.
Als vrouw wil ik geaccepteerd worden om wie ik ben. Niet om wat ik in mijn mond stop. Een strijd die ik elke dag - vooral met mezelf - voer (wat een woordgrap). Ik verwacht dan ook niet dat mijn vent wél bloedheet van het zweet afgetraind thuis op me zit te wachten. Tenzij dat is met een een flinke bak chips. Dan ben je my kind of man. Zolang we het maar leuk hebben. En het altijd maar hebben over dat gewicht is niet leuk. 
We want een maatje more.
In de mannenmode lijkt het vooralsnog te draaien om zo fit mogelijk voor de dag te komen. Diepe V-halsjes, de blousejes strak en de skinny’s nog strakker.
Gelukkig verschijnt er in het bicepsbos sinds kort een nieuwe trend: de plussize man. De zelf love van vrouwen stroomt beetje bij beetje de goede kant op. Richting de mannelijke medemens.
Neem  Zach Miko . Eén van de eerste mannelijke plussize modellen. Hij breekt met alle moderegels. Hij heeft misschien geen size Hero, maar staat wel mooi ingeschreven bij een vooraanstaand modellenbureau, heeft een Insta-account waar je U tegen zegt en modehuizen staan voor hem in de rij. En daar heeft hij die sixpack niet voor nodig. Zijn kracht komt gewoon uit zijn tenen. Waar hij ook zijn zelfvertrouwen haalt. Want daar begint het bij volgens Zach. Voel je lekker in je eigen lijf.
Vrouwen zijn meer dan de kilo’s die de weegschaal aangeeft. En mannen zijn meer dan de kilo’s die ze bankdrukken. Als we niet meer in hokjes denken, laten we dan ook op dit gebied iedereen gelijk trekken. Er is ruimte genoeg voor iedereen op deze wereld. En door hoef je niet voor af te vallen.
En natuurlijk. Als jij de hete Hercules van het strand wilt uithangen en droger bent getraind dan het zand tussen je tenen, ga je gang. Mannen met een buikje zijn sexy. Of deze nu keihard of lekker zacht is. En dat mogen mannen – net als vrouwen – zelf bepalen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar