Een eerlijk gelijkwaardig Nederland. Wij zijn voor. Jij ook?

Floortje ontmoet de Britse Jenny in Colombia

  •  
12-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
577 keer bekeken
  •  
colombia169
Floortje reist in Floortje Naar Het Einde Van De Wereld naar de verste uithoeken van de wereld om daar mensen met bijzondere verhalen te ontmoeten. Deze mensen hebben vaak alles achter zich gelaten om een nieuw bestaan op te bouwen, vaak afgezonderd van de bewoonde wereld. Dit leidt natuurlijk tot de meest bijzondere verhalen, maar het verhaal van Jenny verdient echt even gelezen (en bekeken, onderaan dit artikel) te worden.
Floortje reisde af naar Colombia en ontmoette daar Jenny James, een Engelse dame uit een communistisch gezin uit Londen. Op jonge leeftijd werd zij voor het eerst moeder en was ze al actief als vredesdemonstrant en activiste, daardoor belandde ze zelfs een tijdje in een jungle-gevangenis in Thailand. Terug in Engeland richtte ze in het krakerscircuit een woongroep op voor mensen die op zoek waren naar therapie. Later trok deze groep naar een afgelegen eiland in Ierland waar ze zich omdoopten tot de Atlantis-Commune . Door hun merkwaardige primal-scream therapie kregen ze daar echter al snel veel aandacht. Dit was voor Jenny reden om met haar drie jongste dochters van 5, 3 en 1 op reis te gaan naar Zuid-Amerika. Haar oudste dochter, toen ongeveer 22, volgde later.

Colombia

Na een reis van ongeveer een jaar op vrachtschepen, zeiljachten en elk ander vervoer wat ze werd aangeboden kwamen ze aan in Zuid-Amerika. Via een paar kleine omzwervingen kwamen ze uiteindelijk terecht in Colombia. Een land dat voor Jenny meteen als thuis voelde en waar ze zich verbonden voelde met persoonlijke helden als Che Guevara. Op een mooie, afgelegen plek besloot ze de commune voort te zetten als ecologische boerderij, waar iedereen ook nog steeds terecht kon voor therapie. Vele Ierse communeleden besloten de oversteek te maken en Atlantis groeide in Colombia al snel uit tot een grote bloeiende gemeenschap omringd door FARC Guerrilla’s waar in goede harmonie mee samen werd geleefd.

Noodlot

Maar toen, eind jaren ’90 slaat het noodlot toe wanneer Tristan, Jenny’s kleinzoon (de zoon van haar oudste dochter), en zijn beste vriend gevangen worden genomen door FARC strijders en nog die zelfde dag worden vermoord. Vele communeleden kiezen ervoor om terug naar Europa te gaan, maar Jenny blijft strijdbaar, spreekt de leiders van de FARC hierop aan en besluit een andere plek voor Atlantis te zoeken. Een plek waar ze nog altijd leeft met enkele resterende communeleden. Haar dochters zijn allen uitgewaaid maar komen nog altijd regelmatig langs. Becky, de oudste, is professioneel zeiler. Louise is danseres en actrice, Alice studeert in Edinburgh en Katie is muzikante.

Nieuwsgierig naar de beelden? Bekijk de uitzending zelf:

Meer van Floortje Naar Het Einde Van De Wereld zien, benieuwd naar de muziek uit de aflevering of meer informatie? Klik!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.