Sfeerfoto van BNNVARA
BNNVARA

BNNVARA

Vóór vooruitgang, vrijheid en verandering

We denken dat het beter kan: open, gelijkwaardig en rechtvaardig. Dit bereiken we niet alleen, dus sluit jij je aan? Of kom naar het BNNVARA Festival!

Écht studeren doe je met Mattie

25 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
facesucking
Je Facebook te checken en je bammetjes met zwetende kaas op te peuzelen. Nog even door je insta scrollen en voor je ‘t weet ben je een uur verder. En die paper schrijft zichzelf niet.
Jij kent ze ook. Deze ochtenden. Weten we zeker. Gül Akcaova (24) was er in ieder geval klaar mee. Dus bedacht ze Mattie. Een app die ervoor zorgt dat je geen pushmeldingen binnenkrijgt. Sterker nog: je kan je social apps niet eens bezoeken. Dan ga je toch gewoon naar facebook.nl? Dat dacht je hè? Maar die blokkeert Mattie natuurlijk ook. Zodat jij weer met je neus de boeken in kan.
Hoe dat dan werkt? Je opent Mattie. En je boek. Dán ga je 25 minuten studeren en daarna heb je 5 minuten pauze. Waarin je al je belangrijke en niet belangrijke appjes ontvangt. Zelfs voor mensen met een extreme Fear Of Missing Out is dat te doen.


Dan kan je toch net zo goed je telefoon uitzetten/verstoppen/uit het raam gooien? Gül: ‘Nee. Ten eerste is dat voor veel mensen sowieso al een opgave. En ten tweede kan je dan niet meer gebeld en ge-sms’t worden. Met Mattie wel. ’ Voor het geval je moeder belt om te vertellen dat ze weer een Pokémon heeft gevangen. En andere noodgevallen.   
Duidelijk. Mattie geeft elke snel afgeleide student hoop. Maar… je laptop staat waarschijnlijk ook opengeklapt op je bureau. En die sméékt je bijna om naar Facebook te surfen. Kan jij ook niks aan doen. Maar dát moet je dus wel kunnen weerstaan. Een beetje van jezelf en een beetje van Mattie. Kan je dat niet? Dan moet je nog even geduld hebben. Ze zijn bezig met een versie voor je computer. 

Denk je dat het allemaal wel meevalt met die social media verslaving? Download dan Moment even. Vertelt je precies hoeveel je vandaag al op je telefoon hebt zitten rammen. En ja, dat is inderdaad confronterend. Dus Android gebruikers, hier is je Mattie . De iOS versie komt er begin september aan. 
Sfeerbeeld BNNVARA programma's